Cos de Banders d'Andorra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCos de Banders d'Andorra
Dades
Tipusforça de l'ordre especialitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r juny 1988
Governança corporativa
Seu
Empleats16 Modifica el valor a Wikidata
Part deMinisteri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d'Andorra Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbanders.ad Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Cos de Banders és un cos especial del Principat d'Andorra adscrit al Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. La seva missió és garantir la conservació i protecció del patrimoni natural i vetllar pel compliment de la normativa vigent en matèria de caça i de pesca i de totes les altres normes que es refereixin a l'equilibri ecològic i al patrimoni natural. El cos fou creat l'any 1988 pel Govern d'Andorra,[1] i el 2015 s'aprovà el reglament que regula els seus drets i deures així com les seves funcions.[2]

Segons la llei del Cos de Banders, aprovada el 18 de desembre del 2008, aquest, com a policia especialitzada, té la missió de protegir la flora, la fauna i la natura en general. Els seus membres són funcionaris que tenen la condició d'agents de l'autoritat.[3] Entre altres, el cos està carregat de vigilar el medi ambient, denunciar infraccions, informar el públic sobre la protecció del medi ambient i de la natura, conduir accions de prevenció, capturar o sacrificar animals perillosos, impedir exportacions il·legals de flora i fauna;, gestionar les autoritzacions de fer foc, lluitar contra els incendis forestals i gestionar la caça, així com investigar les infraccions en les matèries de la seva competència.[4]

Estructura[modifica]

Els banders han de tenir la nacionalitat andorrana, ser majors d'edat, tenir el títol de batxillerat i dominar el català, així com tenir coneixements del castellà i del francès. Els candidats són seleccionats després d'una prova que avalua les seves aptituds.

Els membres del Cos de Banders es classifiquen en els següents graus:

  • Bander alumne: Bander en període de formació. Té la majoria de funcions i competències, excepte la confecció d'atestats, controls de caçadors i pescadors, la conducció del vehicle oficial i l'ús d'armes de foc.
  • Bander en període de prova: Té les mateixes funcions i competències que un bander.
  • Bander: Grau bàsic del cos.
  • Cap d'unitat: Coordina, programa i efectua el seguiment de l'organització del treball.
  • Cap d'àrea: Coordina, controla i planifica l'organització dels recursos humans, mesures davant de situacions anòmales, visites i contactes amb la resta de caps d'àrea i autoritats…
  • Director[5]

A més, alguns agents tenen especialitats: la de captura d'animals potencialment perillosos o bé la de monitor de tir i d'activitats professionals, que prepara i examina els caçadors a l'examen del permís de caça i permet la manipulació d'armes de foc.

Jerarquia Bander alumne Bander en proves Bander Cap d'unitat Cap d'àrea Director
Galó

Referències[modifica]

  1. «Cos de Banders». [Consulta: 19 juliol 2015].
  2. «Govern aprova el Reglament del Cos de Banders». El Periòdic d'Andorra [Consulta: 25 juliol 2015].
  3. «L'executiu dona el vistiplau al reglament del cos de banders». Bondia [Consulta: 25 juliol 2015].
  4. «Llei 32/2008, del 18 de desembre, del Cos de Banders». Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, núm. 4, any 21, 21-01-2009, pàg. 267-268 [Consulta: 19 juliol 2015].
  5. «Decret d'aprovació del Reglament del Cos de Banders». Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, núm. 2, 14-01-2015, pàg. 14-18 [Consulta: 19 juliol 2015].