Cristianisme occidental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El cristianisme occidental és una de les dues subdivisions del cristianisme (el cristianisme oriental és l'altra). El cristianisme occidental està compost per l'Església llatina i el protestantisme, juntament amb altres ramificacions com l'Església Catòlica Antiga, el catolicisme independent i el restauracionisme.

La gran majoria dels 2.300 milions de cristians del món són cristians occidentals (uns 2.000 milions, 1.200 milions de catòlics llatins i 800 milions de protestants). El component original i encara principal, l'Església llatina, es va desenvolupar sota el bisbe de Roma. De l'Església llatina van sorgir una gran varietat de denominacions protestants independents, incloent el luteranisme i l'anglicanisme, a partir de la Reforma protestant al segle xvi, com va fer el catolicisme independent al segle xix. Així, el terme "cristianisme occidental" no descriu una sola comunió o confessió religiosa, sinó que s'aplica per distingir col·lectivament totes aquestes denominacions del cristianisme oriental.

El cristianisme occidental ha tingut un paper destacat en la formació de la civilització occidental.[1][2][3][4] Amb l'expansió del colonialisme europeu des de l'època moderna, l'Església llatina, amb el temps, juntament amb les seves secessions protestants, es va estendre per les Amèriques, bona part de les Filipines, el sud d'Àfrica, les zones de l'Àfrica occidental i per tota Austràlia i Nova Zelanda. Així, quan s'utilitza per a períodes històrics posteriors al segle xvi, el terme "cristianisme occidental" no fa referència a una àrea geogràfica concreta, sinó que s'utilitza com a terme col·lectiu per a tots aquests.

Referències[modifica]

  1. Marvin Perry, Myrna Chase, James Jacob, Margaret Jacob, Theodore H. Von Laue. Western Civilization: Since 1400. Cengage Learning, 1 January 2012, p. XXIX. ISBN 978-1-111-83169-1. 
  2. Roman Catholicism, "Roman Catholicism, Christian church that has been the decisive spiritual force in the history of Western civilization". Encyclopædia Britannica
  3. Caltron J.H Hayas, Christianity and Western Civilization (1953), Stanford University Press, p. 2: That certain distinctive features of our Western civilization—the civilization of western Europe and of America—have been shaped chiefly by Judaeo – Graeco – Christianity, Catholic and Protestant.
  4. Jose Orlandis, 1993, "A Short History of the Catholic Church," 2nd edn. (Michael Adams, Trans.), Dublin: Four Courts Press, ISBN 1851821252, preface, see [1], accessed 8 December 2014. p. (preface)