Dispositiu hipersustentador

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dispositius hipersustentadors del caire de caiguda d'un Boeing 747 totalment extesos per aterrar.
Airbus A340-600 de la Virgin Atlantic, aterrant amb els dispositius hipersustentadors del caire de caiguda estesos.

Els dispositius hipersustentadors són superfícies articulades situades al caire de caiguda o al caire d'atac d'una ala d'una aeronau els quals, quan s'estenen, augmenten la sustentació i la resistència d'una ala, reduint la velocitat d'entrada en pèrdua.

La sustentació augmenta:

La resistència augmenta:

 • Incrementant l'àrea de l'ala, creant així més resistència per fricció superficial.
 • Incrementant la resistència induïda de l'ala.

Els dispositius hipersustentadors s'estenen normalment durant l'aterratge per permetre a l'aeronau de volar més lentament (s'incrementa la sustentació generada per les ales a baixes velocitats) i d'aproximar-se a un major desnivell a la pista d'aterratge. Depenent del tipus d'aeronau i de la configuració i el mètode d'enlairament (p.ex. en un terreny curt), els dispositius hipersustentadors s'estenen parcialment creant així més sustentació per enlairar-se.

Alguns planadors, a més d'utilitzar els dispositius hipersustentadors durant l'aterratge, els utilitzen per a optimitzar la cambra de l'ala per a la velocitat desitjada. A baixes velocitats, s'utilitzen els dispositius hipersustentadors positius, és a dir, s'abaixen. A majors velocitats s'utilitzen els dispositius hipersustentadors negatius, és a dir, s'apugen. Els dispositius hipersustentadors negatius també s'utilitzen al final de l'aterratge per permetre un millor control dels alerons.

S'estan duent a terme certs experiments per tal d'incorporar les propietats dels dispositius hipersustentadors a les ales flexibles, podent d'aquesta manera assolir els propòsits aerodinàmics sense el pes i la complexitat mecànica dels dispositius hipersustentadors. El X-53 Active Aeroelastic Wing és un projecte de la NASA que intenta incorporar aquesta tecnologia, i l'Adaptive Compliant Wing és un projecte comercial i militar.[1][2][3]

Tipus de dispositius hipersustentadors[modifica | modifica el codi]

Quatre tipus de dispositius hipersustentadors
 • Hipersustentador de Krueger - flap al caire d'atac.[4][5]
 • Hipersustentador corrent — una articulació simple.
 • Hipersustentador dividit — l'intradós i l'extradós estan separats. L'intradós actua com un flap corrent i l'extradós resta immòbil o es desplaça poc.
 • Hipersustentador de Fowler — es desplaça enrere abans d'abaixar-se, incrementant d'aquesta manera la cambra i la corda i augmentant l'àrea de l'ala, alhora més apropiada per a baixes velocitats.
 • Hipersustentador de Fairey-Youngman - s'abaixa abans de desplaçar-se cap enrere i rotar.
 • Hipersustentador amb slot — un slot (o espai) entre el flap i l'ala permet que l'alta pressió de l'intradós obtingui més potència provinent de la capa límit sobre el flap. De retruc, el corrent d'aire es manté enganxat al flap i es retarda l'entrada en pèrdua.
 • Hipersustentadors bufats — uns sistemes projecten l'aire del motor sobre l'extradós o l'intradós amb un cert angle per a millorar les propietats de la sustentació.

Slats[modifica | modifica el codi]

Els slats, també coneguts com a hipersustentadors de caràcter d'atac, són uns elements amb les mateixes propietats aerodinàmiques que els hipersustentadors que es diferencien pel fet que els slats estan situats al caire d'atac. Els hipersustentadors de Krueger es diferencien dels slats per la forma com s'estenen, tot i que les característiques són les mateixes.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dispositiu hipersustentador Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. Scott, William B. (27 November 2006), "Morphing Wings", Aviation Week & Space Technology, <http://www.aviationweek.com/aw/>
 2. «FlexSys Inc.: Aerospace». [Consulta: 26 April 2011].
 3. Kota, Sridhar. «Mission Adaptive Compliant Wing – Design, Fabrication and Flight Test». Ann Arbor, MI; Dayton, OH, U.S.A.: FlexSys Inc., Air Force Research Laboratory. [Consulta: 26 April 2011].
 4. «High-Lift Systems».(en anglès)
 5. «Fomes d'ales».(en anglès)