Distribució digital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La distribució digital és l'acte de proveir informació digital i continguts als usuaris a través d'Internet en forma de productes i serveis. Des de principi de segle ha crescut contínuament i a un ritme cada vegada més gran degut a la propagació de la banda ampla.

Les principals utilitats de la distribució digital són:

Llibres
Pel·lícules
Música
Software
Programes de televisió
Videojocs

Cada un d'aquests tipus d'informació pot ser digitalitzat. Això no obstant, algun requereix una connexió a Interet ràpida.

Concepte[modifica | modifica el codi]

Actualment, en el món industrial la distribució es fonamenta en regalar el producte i vendre el servei. Per exemple, et regalen el telèfon mòbil i et venen les trucades, et regalen un compte al banc però et cobren el manteniment, etc.

Aquest model de negoci també ha arribat al mercat de l'audiovisual. Això ve potenciat per la baixada dels preus d'alta banda i d'emmagatzematge. Sí que és veritat que el hardware té uns costos, però també és veritat que aquest hardware pot servir a milers d'usuaris. I cap aquí es redirigeix el futur de la web; cap a uns recursos centralitzats i la difusió dels costos d'aquests.

Actualment, el cost marginal és gairebé zero. Per tant, gràcies a l'ajuda de la tecnologia actual, les empreses tenen major flexibilitat en la definició dels seus mercats. Això els permet desenvolupar-se en l'àmbit dels productes "gratuïts".

També s'ha de tenir en compte que, l'entrada d'un mercat a la xarxa, suposa l'abaratament d'aquest en tots els àmbits.

Tot i així, el concepte "gratis" no significa que els productors de continguts d'aquesta classe no guanyin beneficis, ja que quan parlem de contingut gratuït ens referim a un pas de contingut del productor al consumidor. Però que passa si un tercer vol formar part d'aquesta relació? Llavors és quan el productor pot exigir un cost al tercer. Un exemple pot ser Google, que ens ofereix de manera gratuïta els seus serveis. Tot i així, si un anunciant vol que el consumidor quan obri el cercador trobi un anunci de la seva empresa, l'anunciant haurà de pagar a Google. Un altre exemple seria Spotify, que costeja gran part del seu negoci amb els anuncis. Tot això ja ho trobàvem en els mitjans de comunicació tradicionals.

Però tot i així, la publicitat no és l'única manera que els productors de productes "Free" costegen els seus productes. Una altra de les maneres de negociar és el model "Freemium". Aquest model de negoci suposarà que el productor ofereix una versió de pagament del producte, amb unes lleugeres millores respecte al producte gratuït.

Així doncs, la distribució digital ha modificat el concepte tradicional d'economia.

En la música, la banda pionera en el mercat "free" va ser Radiohead, amb el seu disc "In Rainbows". El dia 1 d'octubre del 2007, Radiohead va anunciar a la seva pàgina web que podien descarregar-se el seu nou àlbum de manera digital. L'usuari podia fixar el preu de compra, arribant inclòs a obtenir-lo gratuïtament. Les descàrregues es van poder fer del 10 d'octubre del 2007 fins a finals d'any. Després, Radiohead llançà en format tradicional el disc "In Rainbows". Gràcies a la prèvia en format digital que va fer, Radiohead va ser número 1 en llistes tot l'any 2008.

Però la distribució digital no es dóna només en la música, sinó que pàgines web com Hulu o Amazon, fan que llibres i pel·lícules puguin veure's en format digital.

Avantatges[modifica | modifica el codi]

Venta directa[modifica | modifica el codi]

Sense la necessitat de manufacturar o distribució física, els productes distribuïts de manera digital requereixen una menor quantitat d'intermediaris, i per això, els creadors obtenen major guany.

Disponibilitat global[modifica | modifica el codi]

Fácil producción[modifica | modifica el codi]

Spotify[modifica | modifica el codi]

El negoci de la música, entre les plataformes Peer-to-Peer i la reproducció digital; havia tocat fons. La venda de CD's havia disminuït amb notorietat. Els artistes han hagut de donar un gir a la seva carrera i buscar alternatives de negoci que no sigui la venda de CD's. Però, perquè no utilitzar aquest problema com a mitjà d'autopromoció?

Spotify és una plataforma de música en Streaming. En aquest, l'usuari podrà escoltar música de manera gratuïta i sense esperar el temps de descàrrega. L'empresa està associada a discogràfiques com Universal Music, Sony BMG, EMI Music, Hollywood Records i Warner Music. Actualment, es troba a Suècia, Noruega, Finlàndia, Espanya, França i Regne Unit; i té més de cinc milions d'usuaris.

Spotify ofereix la transferència d'arxius d'àudio per Internet a través de la combinació de servidor basat en el streaming i en la transferència Peer-to-peer (P2P) en la qual participen els usuaris.

Actualment, l'aplicació s'integra amb Last.fm i ja es troba disponible com a aplicació per mòbils Android, Symbian i IOS. Spotify també inclou una prestació de Ràdio que crea una llista de reproducció a l'atzar de cançons escollides basada en gèneres especificats i dècades.

Encara que l'aplicació compta amb més de sis milions de pistes en streaming, hi ha artistes que no es poden trobar Spotify degut a les restriccions de les discogràfiques. Encara que sigui un programari de música en streaming, també podem comprar la majoria de pistes que sonen a 7digital.

Actualment, Spotify ofereix quatre productes:

  • Spotify Open
  • Spotify Free
  • Spotify Unlimited
  • Spotify Premium

Spotify Open: És gratuït i no cal una invitació. Només es poden escoltar 20 hores al mes i no hi ha disponible l'aplicació de Radio. Es poden crear llistes de reproducció i escoltar a l'estranger durant 14 dies. Incorpora publicitat.

Spotify Free: És gratuït, però cal una invitació. Les hores de música són il·limitades i és disponible l'aplicació de Radio. Es poden crear llistes de reproduccions i escoltar a l'estranger durant 14 dies. Incorpora publicitat.

Spotify Unlimited: Té un cost de 4,99 € al mes (a la data de redacció d'aquest article). Les característiques són les mateixes que el Spotify Free, amb la diferència que no hi ha publicitat i es pot escoltar a l'estranger.

Spotify Premium: Té un cost de 9,99 € al mes. Les característiques són les mateixes que el Spotify Unlimited però incorpora a més a més: Reproducció d'arxius locals i música de Spotify al mòbil. Possibilitat d'escoltar les llistes de reproducció sense connexió a internet. També compta amb una millor qualitat d'àudio i contingut exclusiu.

iTunes[modifica | modifica el codi]

El programa d'Apple, iTunes, va revolucionar el món de la distribució de música digitalment l'any 2003 quan va llançar iTunes Music Store. Fins al punt que l'any 2006 ja havia aconseguit més de 1000 milions de descàrregues. Actualment, iTunes segueix sent un èxit en descàrregues i ja porta més de 10000 milions de cançons descarregades.

Google TV[modifica | modifica el codi]

Google TV és un sistema de televisió interactiva creada per l'empresa multinacional Google i codes envolupat per altres empreses del sector com Intel, Sony i Logitech. L'empresa va anunciar aquest nou projecte el 20 de maig del 2010. Es tracta d'un producte destinat a la recerca de vídeos per la web a través del navegador Google Chrome (però projectat al televisor), tot i que l'aparell també està adaptat als canals de televisió de EUA. També es poden usar les següents aplicacions: Twitter, Facebook, Amazon, Pandora, Vevo.

Apple TV[modifica | modifica el codi]

Apple TV és un receptor digital multimèdia dissenyat, fabricat i distribuït per Apple el 12 de setembre del 2006 a San Francisco. Després d'unes quantes versions del producte, Apple va crear Apple TV 2ª generació. Apple Tv és un sistema de televisió interactiu amb tecnologia streaming, per tant, l'usuari pot escoltar o veure continguts en línia sense necessitat de descarregar-se’ls. La seva funció principal és proporcionar un accés senzill al catàleg de pel·lícules disponibles a la Itunes Store, però també pots usar les seves aplicacions: Flickr, Mobile me, Youtube, Netflix (només als EUA), Picassa, Hulu TV (de moment només a EUA) i sobretot Itunes.

24Symbols[modifica | modifica el codi]

24Symbols és un projecte que estan desenvolupant a Madrid un grup d'enginyers. Pretén ser una autèntica plataforma dirigida al sector editorial a més d'un lloc de reunió de lectors, editors i escriptors.

Posaran a disposició dels usuaris una xarxa on es podran llegir i compartir llibres digitals, fer suggeriments i comentar qualsevol llibre. Es podrà accedir en aquest catàleg internacional i multi-editorial de contingut des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.

Es basa en el model freemium. Es pot gaudir de 24Symbols de dues maneres: com free, on els usuaris llegeixen gratis a canvi de publicitat; o premium, que per mitjà d'una quota de subscripció elimina la publicitat, té funcionalitats més avançades i fins i tot lectura sense connexió. Es presenta com una eina per acabar, o al com a mínim no fomentar, la pirateria, ja que els llibres no es poden descarregar a un ordinador, només visualitzar-los en la pròpia pàgina.

Estarà disponible a partir del mes de Març de 2011.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]