Don Joan de Serrallonga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióDon Joan de Serrallonga
Forma musicalsarsuela Modifica el valor a Wikidata
CompositorEnric Morera i Viura Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaFrancesc Pujols i Morgades Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomcatalà Modifica el valor a Wikidata
PartsTres
Personatges
Estrena
Estrena7 octubre 1922 Modifica el valor a Wikidata
EscenariTeatre Tívoli Modifica el valor a Wikidata

Don Joan de Serrallonga és una sarsuela en tres actes composta per Enric Morera sobre un llibret de Francesc Pujols i Morgades, basat en una obra de Víctor Balaguer estrenada el 7 d'octubre de 1922 al Teatre Tívoli de Barcelona,[1] amb Emili Vendrell i Emili Sagi Barba en els papers principals. L'acció se situa en l'època del bandolerisme català del segle xvii, és una història d'amor impossible enmig dels enfrontaments entre «nyerros» i «cadells» que culmina amb l'execució del protagonista Don Joan.[2][3]

Origen i context[modifica]

Víctor Balaguer va publicar l'any 1858 una obra en castellà sobre el drama de Joan de Serrallonga, amb el títol de Don Juan de Serrallonga, o, Los bandoleros de las guillerías. L'obra es va representar per primer cop al Teatre Circ Barcelonès, l'11 de març de 1858. Més tard, el drama va ser traduït al català per Conrad Roure i Bofill, i sobre aquesta traducció va treballar Francesc Pujols per elaborar el llibret de l'obra lírica a la qual va posar músic Enric Morera.

Referències[modifica]

  1. «Espectáculos» (en castellà). La Vanguardia, 07-10-1922, pàg. 9.
  2. «Don Joan de Serrallonga». Catalunya Gràfica, Any I, 21, 15-12-1922, pàg. 13.
  3. Busqué, Josep Mª. «Reestreno de la zarzuela "Don Joan de Serrallonga" de Enric Morera» (en castellà). Associació Wagneriana. [Consulta: 9 abril 2016].