Dravertita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralDravertita
Fórmula químicaCuMg(SO₄)₂
EpònimPyotr Dravert (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusFumarola Arsenàtnaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 4,8141(3) Å; b = 8,4443(5) Å; c = 6,7731(4) Å; β = 94,598(5)°
Grup espacialP2₁ Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2014-104
SímbolDra Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La dravertita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el nom en honor de Petr Lyudovikovich Dravert (1879-1945), mineralogista i geòleg rus.

Característiques[modifica]

La dravertita és un sulfat de fórmula química CuMg(SO₄)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015, i la primera publicació data del 2017. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Es tracta d'un mineral relacionat químicament i estructuralment amb la calcocianita.

L'estructura del cristall conté cadenes alternades d'octaedres que comparteixen costat, amb centres ocupats per Cu o Mg, el segon metall formant-ne molt més regulars.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Arsenàtnaia, situada al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, un volcà de l'óblast de Kamtxatka (Rússia). Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Dravertite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 novembre 2019].