El collar de la coloma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEl collar de la coloma
(ar) طوق الحمامة Modifica el valor a Wikidata

El collar de la coloma (Ms. a la Bibl. de Leiden) Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorIbn Hazm Modifica el valor a Wikidata
Llenguaàrab Modifica el valor a Wikidata
Creació1022

El collar de la coloma o Tawq al-hamama (àrab: طوق الحمامة, Ṭawq al-ḥamāma) és una obra en prosa del segle xi escrita en àrab per Ibn Hazm. És un llibre de reflexions sobre la veritable essència de l'amor i intenta descobrir el que té de comú i immutable al llarg dels segles i les civilitzacions d'influència neoplatònica, anomenat «amor udhrí», i inclou detalls autobiogràfics. És també un diwan o antologia poètica de tema amorós. S'hi exposen alguns aspectes de l'experiència amorosa, per això constitueix un testimoniatge de primera mà de la vivència de l'amor a l'Àndalus durant la dinastia omeia. Fou escrit a Xàtiva cap a 1023. Té relació amb l'art islàmic ja que el collar de la coloma és art.

Títol[modifica]

El títol complet de l'obra és El collar de la coloma sobre l'amor i els amants o Tawq al-hamama fi-l-ulfa wa-l-alaf (àrab: طوق الحمامة أو طوق الحمامة في الألفة والألاف, Ṭawq al-ḥamāma fī l-ulfa wa-l-alāf).

El títol reflecteix el costum en la literatura àrab del moment de crear títols ornamentals: la coloma és bonica, però el seu collar és el que l'embelleix, així que és la bellesa màxima.

Edicions[modifica]

  • Ibn Hazm de Còrdova. El Collar de la coloma : tractat sobre l'amor i els amants. Picanya: Edicions del Bullent, 1994 (Torsimany (Edicions del Bullent) ; 1). ISBN 8486390796. 
  • Ibn Hazm Al-Andalusí. El Collar de la paloma (El collar de la tórtola y la sombra de la nube) (en castellà i àrab). Madrid: Hiperión, 2009. ISBN 9788475179377. 

Fonts[modifica]

  • García Gómez, Emilio, «Introducció» a la seua traducció i edició d'Ibn Hazm de Còrdova, El collar de la coloma, Cercle de lectors, Barcelona, 1997, pàgs. 29-91.
  • López Pita, Paulina, «El collar de la coloma. Tractat sobre l'amor i els amants», Espai, Temps i Forma, Sèrie III, Hª Medieval, t. 12, 1999, pàgs. 65-90. Consultada l'edició electrònica.

Enllaços externs[modifica]