Erifile

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeErifile

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAmfiarau Modifica el valor a Wikidata
PareTàlau Modifica el valor a Wikidata
FillsAmfíloc, Alcmeó, Euridice i Demonassa Modifica el valor a Wikidata

Erifile (en grec antic Ἐριφύλη) va ser segons la mitologia grega una heroïna, filla de Tàlau, rei d'Argos i germana d'Adrast.

Quan Adrast es va reconciliar amb Amfiarau, cosí seu, va segellar aquesta reconciliació amb el matrimoni entre Erifile i Amfiarau. Van tenir quatre fills, dos nois, Alcmeó i Amfíloc i dues noies, Eurídice i Demonassa.

Amfiarau, cridat per Adrast, aliat de Polinices, per a participar en l'expedició dels set cabdills contra Tebes,[1] al principi es negà a participar-hi, ja que, com que era endeví, sabia que hi moriria. Però en el moment de casar-se s'havia compromès a acceptar l'arbitratge de la seva esposa en el cas que sortís algun conflicte amb Adrast. Amfiarau li explicà la qüestió, però Erifile no va prendre cap decisió. Es va deixar subornar per Polinices, que li donà el collar d'Harmonia. Anfiarau, en el moment de marxar, va jurar que els seus fills el venjarien. Més endavant, quan es preparava l'expedició dels Epígons, Erifile obligà de la mateixa manera el seu fill Alcmeó a posar-se davant de l'exèrcit. Aquesta vegada la va subornar Tersandre, fill de Polinices, oferint-li el vel d'Harmonia. Però Alcmeó, quan va tornar de la campanya, matà la seva mare i consagrà el collar i el vel al santuari de Delfos.[2]

Referències[modifica]

  1. Èsquil descriu els fets a la tragèdia Els set contra Tebes
  2. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 169. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 81. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Erifile