Escola de Música de Manhattan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEscola de Música de Manhattan
(en) Manhattan School of Music Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusconservatori de música
organització educativa privada sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1917
Activitat
Membre deAmerican Council on Education (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants800 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats452 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Dotació financera27.269.258 $ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals105 M$ (2020) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmsmnyc.edu Modifica el valor a Wikidata
Facebook: msmnyc Twitter (X): MSMnyc Instagram: msm.nyc Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Escola de Música de Manhattan (anglès: Manhattan School of Music, abreujat MSM) és una escola de música de Nova York fundada el 1917. Ofereix formació de música clàssica i jazz, així com teatre musical.[1]

Es troba en l'Avinguda Claremont, en el barri de Morningside Heights, de la ciutat de Nova York, adjacent a Broadway i el West 122 Street. El seu campus va ser originalment la llar de l'Institut d'Art Musical (que posteriorment es va convertir en la Juilliard School) fins que es va traslladar a l'àrea del Lincoln Center del Midtown de Manhattan. La propietat va ser originalment de l'Asil Bloomingdale Insane fins que l'Institut d'Art Musical el va comprar el 1910.[2] El campus de la Universitat de Colúmbia es troba a prop, des de 1895. Molts dels estudiants viuen la residència de l'escola, l'Andersen Hall.

Història[modifica]

Entrada a l'Auditori John C. Brodin

Va ser fundada el 1917 per la pianista i filantrop Janet D. Schenck, a l'Upper East Side com a escola de música, impartida per músics reconeguts com Pau Casals i el violinista i pianista Harold Bauer.[3] Finalment, el seu nom va ser canviat a l'Escola de Música de Manhattan(Manhattan School of Music)

El 1943, el creixement artístic i acadèmic de l'escola va resultar en una esmena de carta per a atorgar el grau de llicenciatura en música. El 1947 oferia el màster de música i, el 1974, el títol de doctor en arts musicals. El 1956, el Dr. Schenck es va retirar i el baríton de la Metropolitan Opera John Brownlee va ser nomenat director i després president. Brownlee va iniciar la idea de traslladar l'escola al barri de Morningside Heights. El 1969, George Schick, director d'òpera, va succeir a Brownlee com a president i va dirigir el trasllat de l'escola a la seva ubicació actual.

El 1976, John O. Crosby, fundador de l'Òpera de Santa Fe, va ser nomenat president. El 1986 li va seguir Gideon W. Waldrop i, el 1989, Peter C. Simon. L'1 de juliol de 1992, Marta Casals Istomin va ser nomenada presidenta, càrrec que va ocupar fins a octubre de 2005 quan es va retirar.[4]

El Dr. Robert Sirota, ex director de l'Institut Peabody de la Universitat Johns Hopkins, va assumir la presidència el 2005.[5] Va ser succeït per James Gandre, anteriorment de la Universitat Roosevelt, a partir de maig de 2013.[6]

Acadèmics[modifica]

L'Escola de Música de Manhattan ofereix cursos de grau, màster i doctorat. Les majories clàssiques, les de jazz, les de Pinchas Zukerman Performance Program, les de Barnard College de Columbia, i més recentment les de teatre musical, participen en el conservatori.

MSM ofereix formació clàssica, jazz i teatre musical. Atorga les titulacions de Llicenciatura en Música, Mestratge en Música i Doctor en Arts Musicals. També ofereix un certificat d'estudis professionals i un diploma d'artista.

Conjunts instrumentals[modifica]

Des de 1999, la Societat Estatunidenca de Compositors, Autors i Editors i l'Escola de Música de Manhattan s'han associat per a oferir un programa de música d'estiu gratuït per a estudiants que assisteixen a les escoles públiques de la ciutat de Nova York.

Manhattan School of Music compta amb 132 sales de pràctica i 8 espais d'actuació.[7] Hi ha tres orquestres principals: la Simfonia MSM, la Filharmònica i la Sinfonia de la Cambra. A més, molts conjunts més petits s'assemblen per a la música de cambra orquestral. El MSM Wind Ensemble també funciona durant tot l'any. El programa d'Arts de Jazz conté diversos conjunts, com la Filharmònica de Jazz (full jazz big band amb orquestra completa), l'Orquestra de Jazz, la Big Band de Jazz de Concerts, l'Orquestra de Jazz Afro-Cubana i el Conjunt de Jazz de la Cambra. Tactus, el conjunt de música de cambra contemporània, està compost per estudiants de postgrau en el Programa de Rendiment Contemporani (CPP) de l'escola.

Llocs d'actuació[modifica]

Manhattan School conté múltiples espais de rendiment, cadascun dedicat a requisits de conjunt separats. El més gran és Neidorff-Karpati Hall, on se celebren tots els concerts orquestrals i grans conjunts de jazz.[8] El Greenfield Recital Hall i el Miller Recital Hall s'utilitzen per als solistes i petits conjunts, especialment per als recitals necessaris per a la graduació. L'espai Ades Perfomance presenta des d'operes totalment escenificades fins a música de cambra contemporània. L'estudi Carla Bossi-Comelli en el setè pis és un espai d'assaig i rendiment multiús; altres espais d'actuació inclouen el Myers Recital Hall, Mikowsky Recital Hall, Rahm Hall i Pforzheimer Hall.

Persones notables[modifica]

Facultatius i administradors[modifica]

[cal citació]

Estudiants i alumni[modifica]

[cal citació]

Referències[modifica]

  1. Arnegger, Sarah Jane. «Manhattan School of Music Announces New Degree Program in Musical Theatre» (en anglès). Playbill, 20-05-2015. [Consulta: 11 gener 2022].
  2. «Historical Significance, Historic Morningside Heights». Arxivat de l'original el February 22, 2014. [Consulta: September 20, 2013].
  3. «Manhattan School of Music: Timeline». Arxivat de l'original el September 11, 2017. [Consulta: October 31, 2012].
  4. Mattison, Ben. «Marta Istomin to Step Down as President of Manhattan School of Music» (en anglès). Playbill, 23-09-2004. [Consulta: 11 gener 2022].
  5. «Composer Robert Sirota». Arxivat de l'original el 2011-02-04. [Consulta: 15 març 2011].
  6. Kozinn, Allan. «Manhattan School of Music Names New President» (en anglès). Art Beats. The New York Times, 13-03-2013. [Consulta: March 13, 2013].
  7. «How students can benefit from Music School in Manhattan» (en anglès). , 09-08-2018 [Consulta: 20 novembre 2018].
  8. Music, Manhattan School of. «Renovation» (en anglès americà). www.msmnyc.edu. Arxivat de l'original el 2017-09-15. [Consulta: 3 octubre 2017].
  9. F. Paul Driscoll «Sound Bites: Andrea Carroll». Opera News, December 2015.
  10. «Musicians Ezra and Adeev Potash, "The Potash Twins": Everything is a learning experience and every opportunity gets you a little bit closer to the career you have envisioned». [Consulta: 18 novembre 2021].

Enllaços externs[modifica]