Carlisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 03:50, 1 feb 2006 amb l'última edició de Chlewbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

El Carlisme va ser un moviment polític conservador a Espanya, que pretenia d'establir una branca alternativa dels Borbons al tron d'Espanya.

Origen

El moviment carlí o carlista s'origina després de la mort de Ferran VII d'Espanya (1833), i la proclamació de la seva filla Isabel II d'Espanya com a reina. Això va ser possible perquè el rei, que no tenia fills mascles, havia abolit la llei sàlica, que privava a les dones de governar, poc abans de morir. Algus sectors conservadors s'hi van oposar, proposant com a candidat a Carles Maria Isidre de Borbó.

Ideologia

Ideològicament, el carlisme era fortament reaccionari i anti-liberal. El seu suport social provenia de les àrees rurals, donat que molts pagesos veien amenaçada la seva forma tradicional de viure amb l'entrada dels principis econòmics liberals al camp a causa de les successives desamortitzacions. El suport de l'Església al moviment carlista també fou considerable, al coincidir en la defensa d'un catolicisme militant, que no admet la llibertat de cultes, com tampoc la separació entre Església i l'Estat.

La reivindicació dels furs ha fet que s'interpretés sovint el carlisme com a moviment anticentralista i precurssor dels moderns nacionalismes. El cert és que malgrat aquesta corrent descentralitzadora troba un cert ressó en els sectors més populars del carlisme, els seus dirigents es mantenen fidels a una visió centralitzadora i espanyolista pel que fa a l'organització de l'Estat, veint-se obligats a fer certes concessions en allò referent als furs per tal de mantenir suport popular.

Història

El conflicte entre carlins i liberals originà nombroses guerres durant el segle XIX (les Guerres Carlines). El carlisme va ser especialment fort a Navarra, i també al País Basc i el País Valencià.

Al segle XX, la majoria dels carlistes van lluitar amb el bàndol franquista a la Guerra Civil Espanyola.

Avui en dia, el moviment carlí ha perdut molta força i no té suport significatiu en cap sector social.

Alguns militars o personatges carlins destacats van ser:

Vegeu també la llista de pretendents carlins.

Vegeu també