Samuel Hartlib

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSamuel Hartlib
Biografia
Naixement1600 Modifica el valor a Wikidata
Elbląg Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1662 Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaDutch Church, Austin Friars (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme i calvinisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Cambridge
Universitat de Königsberg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióagrònom, polímata, escriptor, educador, pedagog, llibreter Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 48257

Samuel Hartli(e)b (ca. 1600 – 10 de març de 1662)[1] fou un polímata germano-britànic. Un promotor actiu i escriptor expert en diversos camps, s'interessà per la ciència, la medicina, l'agricultura, la política i l'educació. Passà la seva vida a Anglaterra, on s'hi casà i hi morí. Fou contemporani de Robert Boyle amb qui mantingué una relació estreta, i fou veí de Samuel Pepys, d'Axe Yard.

Sovint es descriu Hartlib com un "acumulador d'informació", fins al punt de ser anomenat "el més gran acumulador d'informació i intel·ligència d'Europa".[2] El seu objectiu principal de la seva vida fou avançar en la creació de coneixement i per tant es mantenia en contacte amb un gran grup de persones, des de filòsofs fins a grangers. Intercanviava moltes cartes i correspondència, la qual n'ha sobreviscut molta fins als nostres dies;[3] es troba guardada en la col·lecció Hartlib de la Universitat de Sheffield a Anglaterra. Fou una de les figures intel·lectuals amb més interconnexions de l'era de la Commonwealth, té diverses patents, disseminant informació i promovent l'aprenentatge. Feu circular dissenys de màquines de calcular, instruments per a l'escriptura doble, màquines de sembra i de collita. Les seves cartes escrites en alemany i anglès, han sigut objecte d'estudis en època recent.

Hartlib s'havia fixat l'objectiu de "registrar tot el coneixement humà i fer-ho universalment disponible per a l'educació de tota la humanitat".[4] La seva obra s'ha comparat amb la dels motors de cerca d'internet.[5]

Referències[modifica]

  1. The Galileo Project
  2. Arved Hübler, Peter Linde, John W. T. Smith. Electronic Publishing '01: 2001 in the Digital Publishing Odyssey. IOS Press. 2001. ISBN 1-58603-191-0
  3. Hugh Trevor-Roper, From Counter-Reformation to Glorious Revolution (1992), p. 227.
  4. «The Hartlib Papers Project - University of Sheffield». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 26 agost 2015].
  5. Eine Vorgeschichte der Internet-Suchmaschine

Bibliografia[modifica]

  • H. M. Knox. “William Petty's Advice to Samuel Hartlib,” British Journal of Educational Studies, Vol. 1, No. 2 (May, 1953), pp. 131–142.

Enllaços externs[modifica]

  • Samuel Hartlib at The Garden, the Ark, the Tower, and the Temple: Biblical metaphors of knowledge in early modern Europe. Published by the Museum of the History of Science at the University of Oxford.