Estats financers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Jakob Fugger amb el seu comptador principal M. Schwarz. Com a fons apareixen dossiers amb els noms de les sucursals de la Casa Fugger: Roma, Venècia, Cracòvia, Lisboa, Innsbruck, Nuremberg, etc.

Els estats financers, també anomenats estats comptables, informes financers o comptes anuals, són informes que utilitzen les institucions per tal de reportar la situació econòmica i financera i els canvis que experimenta la mateixa en una data o període determinat. Aquesta informació resulta útil per a l'Administració, gestors, reguladors i altres tipus d'interessats com ara els accionistes, creditors o propietaris.

La majoria d'aquests informes constitueixen el producte final de la comptabilitat i són elaborats d'acord amb principis de comptabilitat generalment acceptats, normes comptables o normes d'informació financera. La comptabilitat és duta a terme pel comptable, en alguns països comptadors públics que, en la majoria dels països del món, han d'enregistrar-se en organismes de control públics o privats per a poder exercir la professió.

Els estats financers són les eines més importants amb què compten les organitzacions per a avaluar l'estat en què es troben.

Objectius[modifica]

Luca Pacioli, inventor de la comptabilitat per partida doble.

L'objectiu dels estats financers és donar informació sobre el patrimoni de l'ens emissor en una data i la seva evolució econòmica i financera en el període que abasten, per tal de facilitar la presa de decisions econòmiques. Es considera que la informació que han d'oferir els estats financers han de referir-se als següents aspectes de l'ens emissor:

  • La seva situació patrimonial en la data dels esmentats estats
  • Un resum de les causes del resultat assignable a aquest lapse de temps;
  • L'evolució del seu patrimoni durant el període;
  • L'evolució de la seva situació financera en el mateix període
  • Altres fets que ajudin a avaluar les sumes, moments i incerteses dels futurs fluxos de fons que els inversors i creditors rebran de l'ens per distints conceptes.

Classes d'estats[modifica]

Exemple d'una gràfica per a mostrar un indicador financer.

Els principals components dels Estats Financers són els següents:

Els estats financers es presenten acompanyats de notes i quadres, que "revelen" o aclareixen punts d'interès que, per motius tècnics o pràctics, no estan reflectits en el cos principal.

Aquests estats financers són la base d'altres informes, quadres i gràfics que permeten definit la rendibilitat, solvència, liquiditat, valor en borsa i altres paràmetres que són fonamentals a l'hora de manejar les finances d'una institució.

Habitualment quan es parla d'estats financers se sobreentén que són els referits a la situació actual o passada, encara que també és possible formular una projecció dels estats financers. Així, es podrà elaborar una projecció d'un estat de situació, d'un estat de resultats o d'un estat de flux d'efectiu.

Característiques de la informació[modifica]

Estat de Situació del Wachovia National Bank de 1906.

La informació continguda en els estats financers hauria de reunir, per a ser útil als seus usuaris, les següents característiques:

  1. Pertinència
  2. Fiabilitat
  3. Aproximació a la realitat
  4. Essencialitat
  5. Neutralitat
  6. Integritat
  7. Verificabilitat
  8. Sistemàtica
  9. Comparabilitat
  10. Claredat

Altres denominacions[modifica]

  • A Argentina se solen denominar "balance" al conjunt dels estats financers, encara que el nom oficial és "estados contables"[1]
  • A Espanya es denominen "Comptes Anuals ".[2]

Referències[modifica]

http://www.icac.meh.es/Controladores/VerDocumento.ashx?hid=norcon0055 Arxivat 2020-12-05 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]