Lleteresa de les Pitiüses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Euphorbia pithyusa)
Infotaula d'ésser viuLleteresa de les Pitiüses
Euphorbia pithyusa Modifica el valor a Wikidata

Lleteresa de les Pitiüses (Euphorbia pithyusa)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaEuphorbiaceae
TribuEuphorbieae
GènereEuphorbia
EspècieEuphorbia pithyusa Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

La lleteresa les Pitiüses, lletrera d'oruga o lletrera (Euphorbia pithyusa) és una espècie de planta de la família euphorbiaceae.

Distribució i hàbitat[modifica]

La lleteresa de les Pitiüses és originària de la Dragonera, Eivissa, Mallorca i Menorca. Actualment també es troba al País Valencià i a la Costa Brava com a espècie neòfita.

Viu a penya-segats litorals i sòls pedregosos i pot créixer a les zones muntanyenques de l'interior, no tan a prop del mar.[1]

Descripció[modifica]

Detall d'una flor o ciati.

És una planta herbàcia perenne hemicriptòfita que creix fins a una alçada d'entre de 20 a 60 cm. Forma mates petites. Les fulles de la lleteresa de les Pitiüses són glauques i cobreixen la tija. Té una forma similar a la lleteresa de platja (Euphorbia paralias), però de menors dimensions, i amb mates de menys branques que no esdevenen tan espesses.

La lleteresa de les Pitiüses es reconeix amb facilitat perquè les fulles mortes a la base de les tiges, s'assequen sense caure a terra i dirigint les puntes cap avall.[2]

Floreix d'abril a setembre. Les flors són ciatis disposats en una inflorescència cimosa anomenada pleocasi. Les glàndules nectaríferes del ciati són de color groc, en forma de mitja lluna, amb dues puntetes o banyetes als extrems. Els fruits són de càpsula llisa formada per tres cocs amb llavors alveolades.

Toxicitat i usos medicinals[modifica]

Com altres plantes similars del gènere eufòrbia la lleteresa de les Pitiüses produeix una resina blanca o làtex molt tòxica.

Coneguda vulgarment com a "llet" s'utilitzava antigament com a metzina, com a laxant, com a antisèptic i per tractar verrugues a l'herboristeria tradicional.[3]

Subespècies i espècies relacionades[modifica]

La lleteresa de les Pitiüses és una de les tres espècies de lletereses que es troben exclusivament a les Illes Balears. Les altres són Euphorbia fontqueriana i Euphorbia margalidiana.

Té les següents subespècies:

  • Euphorbia pithyusa ssp. cupanii (Guss. ex Bertol.) Radcl.-Sm. 1968
  • Euphorbia pithyusa ssp. dianthifolia (Lojac.) Oudejans 1992
  • Euphorbia pithyusa ssp. pithyusa

Hi ha una espècie de lleteresa similar però més gran i que creix més a prop del litoral:

Referències[modifica]

  1. «Euphorbia pithyusa L.». Arxivat de l'original el 2008-05-15. [Consulta: 14 març 2009].
  2. UIB Herbari virtual - Euphorbia pithyusa L
  3. Lletereses

Enllaços externs[modifica]