Formiga Martinenca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFormiga Martinenca
Dades
Tipuscooperativa Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicacooperativa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1903, el Clot Modifica el valor a Wikidata

La Formiga Martinenca és una cooperativa de consum individual i familiar fundada el 1903 al barri d'El Clot (Barcelona) per iniciativa d'un petit grup de veïns dels carrers Ripollès i Trinxant. Alhora, disposava també d'una companyia de teatre,[1] l'Escola de Dansa Cristina Morán i un grup d'esperanto.[2] Des de 1925 comptava amb local de la seva propietat i en 1927 es registra legalment. Durant la Segona República Espanyola fou absorbida per la Lealtad de Gracia, fins que en 1945, dissolta aquesta, torna a recuperar la seva entitat. Va estar a punt de desaparèixer el 1979 a causa de l'especulació immobiliària fins que en 1983 la Comissió Municipal Permanent aprovà la compra del local actual.[3] En 2007 la seva presidenta Gloria Bañon Fàbregas va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

L'any 2010 la Formiga Martinenca modernitza les seves instal·lacions, fent-la accesible, pero conservant la seva esència. Aquest mateix any s'incorpora a l'entitat la Escola d'actors de Barcelona, que te la seva seu des d'aleshores dins del mateix local. Aquesta escola va ser fundada l'any 1977 per Josep Anton Codina i Cesc Queral.

L'any 2022, després d'estar tancada durant gairebé 2 anys a causa de la pandèmia del coronavirus, torna a obrir les seves portes com a Cooperativa Cultural i Centre de Creació Artística. D'aquesta manera s'intenta agafar una nova linea que acosti l'entitat al barri i la ciutat com a Teatre la Formiga eab.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]