Fototròfia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fotòtrofs terrestres i aquàtics: plantes que creixen en un tronc caigut sobre aigua rica en algues.

La fototròfia és el mecanisme biològic que utilitzen alguns éssers vius per a produir els seus propis nutrients a partir de l'energia de la llum solar.

El diòxid de carboni i l'aigua es transformen en material orgànic que s'utilitzen en les funcions cel·lulars com la respiració i la biosíntesi. Aquest tipus de mecanisme per a produir energia és utilitzat principalment per bacteris i plantes. La font de carboni habitual és el CO2.

En plantes i bacteris, els donadors d'electrons són sovint compostos inorgànics (per exemple, H2O, H2 i H2S). Els bacteris fotòtrofs contenen un pigmen anomenat bactericlorofil·la, que absorbeix la llum. A més, utilitzen hidrogen o compostos reduïts de sofre, constituint el que rep el nom de fotolitòtrofs. Alguns bacteris fotòtrofs creixen a la llum amb substrats com ara els succinats i els acetats. En aquestes condicions, quan la font utilitzada a les reaccions de reducció és un substrat orgànic es tracta de fotoorganòtrofs. Quan la font principal és un substrat orgànic i no CO2, els organismes són heteròtrofs.

Un producte d'aquest procés és el midó, que és una forma d'emmagatzemament o reserva del carboni, que pot ser utilitzat quan les condicions de llum són massa pobres per satisfer les necessitats immediates de l'organisme.