Francesc Berenguer de Blanes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Berenguer de Blanes
Biografia
Mort1486 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Lloctinent general del Regne de Mallorca
1469 – 1486
← Vidal de Blanes i de Castellar d'Orís Modifica el valor a Wikidata
Família
PareVidal de Blanes i de Castellar d'Orís Modifica el valor a Wikidata

Francesc Berenguer de Blanes i Berenguer (? - Ciutat de Mallorca, 1486), va ser lloctinent general del Regne de Mallorca (1469-1486). Baró de Canet (Canet d'En Berenguer, València)), era fill de Vidal de Blanes i de Castellar d'Orís, a qui va succeir en el càrrec de lloctinent, i de Joana Berenguer, a qui Pero Martines li dedicà un poema. El 1466 aixecà un estol, integrat per uns 2.000 homes, que lluità contra l'armada catalana, aixecada contra el rei Joan II, durant el Setge de Maó, el Setge d'Amposta, i en aigües de Marsella.[1] Va voler lluitar contra els bàndols nobiliaris i va provar d'imposar una treva en el conflicte entre Nicolau Quint i Pere de Santjoan, que no va ser acceptada pels Quint, que, amb el suport dels Pacs i dels Anglada, demanaren al rei Joan II la seva destitució i la reforma de l'administració.[2]

Referències[modifica]

  1. Feliu de la Peña i Farell, Narciso. Anales de Cataluña y Epílogo breve de los progresos, y famosos hechos de la Nacion Catalana...desde la primera Poblacion de España hasta el presente de 1709 (en castellà). Joseph Llopis-Jayme Surià-Juan Pablo Martí, 1709, p. 50-51. 
  2. «Blanes, Francesc Berenguer de». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 2. Palma: Promomallorca, p. 161-162. ISBN 84-8661702-2.