Franz Taurinus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFranz Adolph Taurinus
Biografia
Naixement15 novembre 1794 Modifica el valor a Wikidata
Bad König Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 1874 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Colònia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Göttingen
Es coneix perGeometria no euclidiana
Activitat
Camp de treballGeometria Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
Influències

Franz Adolph Taurinus (1794-1874) fou un matemàtic aficionat alemany conegut pel seu treball sobre la geometria no euclidiana.

Vida i Obra[modifica]

Poc es coneix de la seva vida. El seu pare era un oficial a la cort dels comtes d'Erbach-Schöneberg i la seva mare era Luise Juliane Schweikart, germana de Ferdinand Karl Schweikart, qui també era aficionat a les matemàtiques i mantenia correspondència amb Gauss.

Va estudiar lleis a les universitats de Heidelberg, Giessen i Göttingen i es va instal·lar a Colònia on va viure la resta de la seva vida.

En els dos llibres que va publicar, Theorie der Parallellinien (Colònia, 1825) i Geometriae prima elementa (Colònia, 1826), i en la seva correspondència amb el seu oncle i amb el mateix Gauss, defensa la existència d'una geometria en la que l'axioma de les paral·leles no es compleix: la geometria logarítmica-esfèrica[1] (el seu oncle la denominava geometria astral).

Per aquest motiu se'l considera el primer matemàtic en donar explícitament els detalls matemàtics de com una esfera de radi imaginari pot conduir a una geometria no euclidiana.[2]

Referències[modifica]

  1. Harmuth, pàgina 6.
  2. McRae, pàgina 5.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Franz Taurinus» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Haas, Karlheinz. «Taurinus, Franz Adolph». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 20 juny 2016].