Garutiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGarutiïta
Fórmula química(Ni,Fe,Ir)
EpònimGiorgio Garuti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusLoma Peguera, Bonao, Província de Monseñor Nouel, República Dominicana
Classificació
Categoriaelements natius
Nickel-Strunz 10a ed.1.AG.05
Nickel-Strunz 9a ed.1.AF.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana1.1.17.8
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 2,694(4) Å; c = 4,2731(6) Å;
Grup puntual6/mmm (6/m 2/m 2/m) - dihexagonal dipiramidal
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-055
SímbolGar Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La garutiïta és un mineral de la classe dels elements natius. Rep el seu nom en honor del professor Giorgio Garuti (1945), de la Universitat de Leoben (Àustria), per les seves contribucions a la comprensió de la mineralogia dels elements del grup del platí.[2]

Característiques[modifica]

La garutiïta és un aliatge de fórmula química (Ni,Fe,Ir). És l'anàleg amb níquel de l'hexaferro, l'osmi i el ruteni. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Es troba en forma de grans porosos botrioides de fins a 100 micres, fent intercreixements amb altres elements del grup del platí (PGE) i fases intermetàl·liques.[2] Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional com a espècie vàlida l'any 2009.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la garutiïta pertany a «01.AF: Aliatges de PGE-metall» juntament amb els següents minerals: hexaferro, atokita, rustenburgita, zviaguintsevita, taimirita-I, tatianaïta, paolovita, plumbopal·ladinita, estanopal·ladinita, cabriïta, chengdeïta, isoferroplatí, ferroniquelplatí, tetraferroplatí, tulameenita, hongshiïta, skaergaardita, yixunita, damiaoïta, niggliïta, bortnikovita i nielsenita.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral probablement d'origen secundari, format a baixes temperatures durant processos post-magmàtics, com la serpentinització i/o la lateritització. Es troba en concentrats de minerals pesants en dipòsits de cromitites podiformes en roques ofiolítiques. Sol trobar-se associada a altres minerals com: hexaferro, cromita férrica, minerals del grup de la clorita, minerals del grup de la serpentina, awaruïta, irarsita, laurita, ruteni natiu, zaccariniïta i altres espècies no identificades.[2] Va ser descoberta a Loma Peguera, a Bonao (Província de Monseñor Nouel, República Dominicana), l'únic indret on se n'ha trobat fins ara.

Referències[modifica]

  1. «Garutiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 gener 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Garutiite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 10 gener 2016].