Gertrudis Castanyer i Seda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGertrudis Castanyer i Seda

Retrat de la fundadora Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 agost 1824 Modifica el valor a Wikidata
Mataró (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 maig 1881 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Barcelona
Dades personals
Es coneix perCofundadora de les Filipenses Missioneres de l'Ensenyament
Activitat
Orde religiósFilipenses Missioneres de l'Ensenyament
laica, fundadora
BeatificacióProclamada serventa de Déu
IconografiaCom a germana de la congregació

Gertrudis Castanyer i Seda (Mataró, 14 d'agost de 1824 - Barcelona, 25 de maig de 1881) va ésser una laica, fundadora de la congregació de les Filipenses Missioneres de l'Ensenyament. Ha estat proclamada serventa de Déu per la diòcesi de Barcelona i el seu procés de beatificació és obert.

Biografia[modifica]

Petita de tres germans, els altres dos van seguir la carrera sacerdotal i religiosa. Òrfena de pare als tres anys, va ingressar el 1845, quan el seu germà Marc va tornar d'Itàlia, al convent de les carmelites de Mataró. Va haver de sortir-ne abans de professar-hi, a causa d'una malaltia. Va començar llavors a acollir a casa seva nenes pobres, ensenyant el catecisme i les primeres lletres. Veia que la industrialització de la ciutat podria portar a una deshumanització de la societat, i que el fet que homes i dones treballessin a les fàbriques feia que els seus fills no rebessin la mateixa atenció que abans.

La seva mare va morir el 1857; en aquell moment, i amb el seu germà Marc, van voler donar resposta als problemes que havien trobat i van fundar una congregació religiosa que s'havia de dedicar a la "renovació cristiana de la societat" mitjançant l'apostolat i la instrucció cristiana del jovent, particularment el més necessitat. Així neix, el 21 de novembre de 1858 la Congregació de Filipenses Missioneres de l'Ensenyament. L'obra de la congregació comença a la casa pairal dels Castanyer, on reuneixen fins a 300 nens i joves, fills dels treballadors de les fàbriques i de les minyones que servien a la ciutat.

Arran de la Revolució de 1868, les propietats dels dos germans van ésser confiscades i van anar a refugiar-se a Barcelona, on van continuar la seva obra. Gertrudis morí a Barcelona el 25 de maig de 1881.