Hermetisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hermetisme és l'estudi i la pràctica de la filosofia oculta i màgica, relacionada amb els escrits atribuïts a Hermes Trismegist, (Hermes Tres vegades Gran), una divinitat sincrètica que combina aspectes de la mitologia del Déu grec Hermes i el déu egipci Thoth. Aquestes creences van influir en la saviesa oculta a Europa en el Renaixement, quan van ser reviscudes per figures com Giordano Bruno i Marsilio Ficino.

Definició[modifica | modifica el codi]

L'hermetisme filosòfic s'erigeix sobre la base d'un conjunt d'escrits suposadament apareguts a Egipte sota el període de dominació romana (entre els segles I i IV dC), i posats sota l'advocació de Hermes Trismegist. Probablement, l'hermetisme sigui el "intent hel·lènic" de sistematitzar filosòficament part de les doctrines religioses i místiques de la cultura egípcia (encara que no hem de descartar altres influències "orientals", com la israeliana, per exemple). Així mateix, és molt probable que aquesta sistematització filosòfica o "culta" es dugués a terme sobre la base d'altres escrits anteriors de ciències ocultes (l'anomenat hermetisme tècnic o popular).

Doctrina[modifica | modifica el codi]

Segons la filosofia Hermètica continguda en el Corpus, el Asclepi, els Extractes de Estobeu i les Definicions Armènia, poden definir els següents principis.

La tríada hermètica: Déu, cosmos i home[modifica | modifica el codi]

« Primer Déu, segon el cosmos, tercer l'home (SH XI, sent. 6 ). »

L'hermetisme és completament unitari pel que fa a la tríada fonamental que estructura la realitat. Hem de considerar Déu com un cosmos immòbil, el cel com un cosmos mòbil i l'home com un cosmos racional (DH I 1), capaç d'elevar fins al creador i demiürg. En aquesta processó hipostàtica l'home és imatge del cosmos, i el cosmos és producte de Déu, l'alè (pneuma) condueix el moviment dels astres (CH III 2) i uneix tots els éssers en una cadena simpàtica. Aquesta dependència, important per mantenir l'edifici hermètic i les seves "aplicacions pràctiques", és reiterada constantment en l'Hermètica. Les diferents concepcions d'aquestes hipòstasi fonamentals i els éssers intermedis (ens referim sobretot al sol com a segon demiürg entre el cosmos i l'home) no han de confondre, sinó que són intents de conciliar la nostra tríada primera mitjançant entitats enllaçades.

L'hermetisme ha de ser considerat com una "filosofia" plena de vida: l'univers hermètic és viu, i les seves entitats regidores actuen eternament. La mort i el buit no tenen cabuda en l'hermetisme.

La Teologia Hermètica: Déu[modifica | modifica el codi]

« Perquè el Bé és inalienable i inseparable de Déu: és Déu mateix (CH II B 16 ). »

El Déu Suprem és el principi fonamental sobre el qual s'articula tota la doctrina hermètica. Déu és a la vegada Pare i Bé, creador i demiürg. Déu és el Bé suprem i l'òptim artesà de la creació.

L'altra denominació de Déu és la de pare, en la seva capacitat de crear totes les coses. Doncs el mateix d'un pare és crear (CH II B 17). I per això es maleeix als homes estèrils, que no han sabut imitar la seva obra.

Déu es va valer del Verb per engendrar al cosmos:-El creador va fer la totalitat del cosmos no amb les mans sinó amb la paraula. Pensa per això que és present, que existeix eternament, que va crear totes les coses, que és un i únic i que va crear tots els éssers per la seva pròpia voluntat (CH IV 1).

A l'hermetisme, les formes d'al·ludir a Déu són aparentment contradictòries, Déu és alhora visible en la creació, té tots els noms, és omnicorpori i gaudeix de la fecunditat d'ambdós sexes, però també és incognoscible, innombrable, invisible i està embolicat en les boires del misteri. Veritablement, aquesta forma de fer referència a Déu i als seus atributs només pretén expressar que la totalitat del real és Déu mateix, seguint una tradició teològica d'origen egipci (Ra és "Aquell que és i no és").

En CH V 1/2 se'ns diu que si Déu no fos invisible no podria abastar la totalitat de la creació, no podria ser etern, perquè l'invisible és etern. Déu, per tant, només pot ser aprehensible per les seves pròpies obres, ja que es manifesta en i a través d'elles i sobretot a qui ell vol mostrar. L'obra de Déu és visible en l'home. Déu només pot conèixer-se a través de la seva artesania (CH V 6). Per això Déu està més enllà de qualsevol denominació, per això és l'invisible a la vegada que el més evident. Aquell que és contemplat pel pensament però que també és visible als ulls (CH V 10).

Si Déu ho és tot, principi de la creació i creació mateixa, quan parlem del que és, parlem de Déu, ja que ell conté tot el que és i res és possible exterior a ell, ni ell fora de res (CH IX 9). Aquí no s'estableix una doctrina panteista sense més, sinó més aviat una immanència absoluta de Déu, una forma d'identificació total entre el creador i la creació, que bé podria haver inspirat a Giordano Bruno. Si Déu és el Bé suprem, per força és el engendrador de la bellesa i s'ha de tenir l'audàcia d'afirmar, Asclepi, que l'essència de Déu, si Déu la té, és la bellesa, i que és impossible que el bell i el bo es doni en cap dels éssers del cosmos, ja que totes les coses que la nostra mirada abasta són mers simulacres i aparences enganyosos (CH VI 4). La voluntat de Déu és el principi creador, l'energia que desplega genera la creació tota, i la seva essència [ca] voler que totes les coses siguin, perquè Déu pare, el Bé, no només és l'ésser de totes les coses, fins i tot quan ja no són, [sinó la realitat més íntima de tots els éssers]. Això és el que és Déu pare, el Bé, i no cal atribuir-li cap altra cosa (CH X 2).

Així mateix, i aquí hem de recalcar, no hi ha la mort en Déu, perquè la voluntat de Déu és la vida i si totes les coses estan vives, tant les terrestres com les celestes, i la vida és una, llavors la vida és generada per Déu i Déu ella mateixa. En resum, totes les coses neixen de Déu i la vida és la unió de pensament i ànima, i així la mort no consisteix en la destrucció de les coses reunides sinó en la dissolució de la unió (CH XI 14). Perquè com podrien existir coses mortes en Déu, imatge del tot i totalitat de la vida? (CH XII 16).

Una bella al·legoria ens mostra a Déu com un músic perfecte, que mai defalleix, i que no només executa l'harmonia dels cants, sinó que marca el ritme de la melodia apropiada a cada instrument (CH XVIII 1). I així, trobem al Asclepi: Saber de música no consisteix, per tant, sinó en conèixer la distribució ordenada del conjunt de l'univers i quin és el pla diví pel qual es va assignar un lloc a cada cosa, perquè l'ordenació que, a un pla artístic, reuneix en un mateix conjunt les coses singulars, completa un concert molt dolç i veritable que produeix una música divina (Asc. 13).

El gènesi hermètic[modifica | modifica el codi]

« Al principi hi havia Déu i hýle -matèria en grec-, amb l'alè vital acompanyava la matèria, o millor, estava en la matèria, però no de la mateixa manera que estaven en Déu el mateix alè i els principis originaris del cosmos, perquè encara que aquestes coses no existissin de fet, en no haver estat generades encara, existien almenys en el que havia de generar-les (Asc. 14 ). »

La qüestió de la Creació és una de les més complexes, disperses i contradictòries del Hermetisme. Els tractats CH I Poimandres, CH III, i SH XXIII Kore Kosmou són els textos que millor recullen els diferents gènesis hermètics. S'ha volgut veure en CH I influències del Gènesi bíblic, però probablement la semblança sigui fruit de l'interès dels hermetistes pel passatge de l'Antic Testament.

« Principi de tots els éssers és Déu, Pensament, natura, matèria i saviesa que mostra totes les coses.

Principi és el diví, natura, energia, necessitat, tal i renovació. Hi havia una inextricable tenebra en l'abisme, aigua i un alè vital, subtil i intel·ligent que existien en el caos pel poder diví. Va ser projectada llavors una sagrada llum i, procedents de la substància humida, els elements van ser consolidats [a la sorra]. I els diferents déus [van distribuir] aquesta naturalesa seminal (CH III 1 ).

»

En qualsevol cas, la caiguda de l'home és l'eix essencial del gènesi hermètic. I aquí la diferència entre la gnosi optimista i la pessimista es mostra amb tota cruesa: ¿ha caigut l'home en un turment d'humiliacions o per contra ha estat ensamblat en una creació meravellosa i única? Per als filòsofs del Renaixement no es podia dubtar, i en qualsevol cas, no és acceptable considerar que els hermetistes van representar una terra eminentment malvada, una presó d'homes més pròpia dels corrents gnòstics.

La Paraula (Logos)[modifica | modifica el codi]

« Així doncs, la paraula és imatge i pensament de Déu ... (CH XII 14 ). »
« La paraula és l'instrument del pensament, ja que la paraula interpreta el que el pensament vol (DH V 1 ). »

Es diu que Déu va generar el cosmos mitjançant la paraula, és a dir, que el pensament es va fer activitat mitjançant el Verb diví. L'home està dotat de pensament i paraula, i tots dos estan dotats del mateix valor que la immortalitat. La paraula és diferent de la veu, perquè la paraula que conté en si el valor del pensament és plena de saviesa i poder (dýnamis). La paraula habita el pensament, i per això és comú a tot home, i només la veu és diferent:-En efecte fill, és diferent d'un a altre [la paraula], però la humanitat és una sola: igualment és una paraula i es tradueix d'una llengua a una altra, de manera que, en realitat, trobem un sol i mateix concepte a Egipte, Grècia o Pèrsia ... (CH XII 13). Si hi ha diferents formes d'expressar el pensament, aquella llengua que guardi en les seves entranyes el misteri diví serà la més alta i bella de totes, la més propera a Déu; per Giordano Bruno, seguint el passatge de CH XVI 2, aquesta llengua era l'egípcia, i per Pico della Mirandola l'hebrea, entroncant així amb la tradició cabalística. Amb tot, el cert és que el grec, llengua bàrbara manca de poder, no era la més adequada per expressar les "opinions hermètiques".

Jàmblic defineix la teologia egípcia com una "mistagògia oculta en els símbols" (Sobre els mist. VII 1). L'hermetisme, a causa de la seva arrel egípcia és deutor d'un llenguatge simbòlic, molt allunyat de la "llengua dels filòsofs". Com es veu, aquest és un exemple clar de la mecànica i res coherent separació entre l'hermetisme anomenat tècnic i el filosòfic. L'hermetisme és una "filosofia" de poder, no un saber més amb el qual demostrar i ensenyar els processos còsmics mitjançant un llenguatge curt racional. Els hermetistes eren teürgs, si eren o no filòsofs depèn del que estiguem disposats a acceptar sota el terme filosofia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hermetisme Modifica l'enllaç a Wikidata