Hingganita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHingganita-(Y)
Fórmula químicaBeY(SiO₄)(OH)
Epònimhingganite series (en) Tradueix i itri Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusUnnamed rare-metal deposit, Monts Greater Hinggan (Greater Khingan Mts), Prefectura de Qiqihaer, Província de Heilongjiang (Manchuria; Dongbei Region), República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AJ.20
Nickel-Strunz 9a ed.9.AJ.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/B.29 Modifica el valor a Wikidata
Dana54.2.1a.3
Heys14.3.14
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 4,790Å; b = 7,545Å; c = 9,989Å; β = 91°
Grup puntual2/m - prismàtica
Duresa6 a 7
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1981-052
SímbolHin-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La hingganita-(Y) és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la gadolinita-datolita. Rep el seu nom de la seva localitat tipus, el mont Gran Hinggan (Khingan), a la Prefectura de Qiqihaer, a la República Popular de la Xina, més el sufix "-(Y)" en al·lusió al domini de l'itri en la composició.

Característiques[modifica]

La hingganita-(Y) és un silicat de fórmula química BeY(SiO₄)(OH). Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 6 i 7. Originalment va ser anomenada itrioceberisita, i posteriorment redefinida aplicant la regla de Levinson, sent aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2007.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hingganita-(Y) pertany a «09.AJ: Estructures de nesosilicats (tetraedres aïllats), amb triangles de BO₃ i/o B[4], tetraèdres de Be[4], compartint vèrtex amb SiO₄» juntament amb els següents minerals: grandidierita, ominelita, dumortierita, holtita, magnesiodumortierita, garrelsita, bakerita, datolita, gadolinita-(Ce), gadolinita-(Y), hingganita-(Ce), hingganita-(Yb), homilita, melanocerita-(Ce), minasgeraisita-(Y), calcibeborosilita-(Y), stillwellita-(Ce), cappelenita-(Y), okanoganita-(Y), vicanita-(Ce), hundholmenita-(Y), prosxenkoïta-(Y) i jadarita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta en el dipòsit de metalls rars del Mont Greater Hinggan, a la prefectura de Qiqihaer, dins la província de Heilongjiang, a la República Popular de la Xina. Tot i que els seus jaciments són escassos, ha estat descrita en tots els continents del planeta excepte a l'Antàrtida.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hingganita-(Y)
  1. «Hingganite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 octubre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 22 octubre 2017].