Ilse Friedheim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIlse Friedheim
Biografia
Naixement1901 Modifica el valor a Wikidata
Hamburg (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 octubre 1990 Modifica el valor a Wikidata (88/89 anys)
Activitat
Ocupaciómetgessa Modifica el valor a Wikidata
OcupadorHospital Universitari Hamburg-Eppendorf
Hospital Jueu d'Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Ilse Friedheim (Hamburg, Alemanya, 1901 - 12 d'octubre de 1990) fou una metgessa jueva alemanya.

Després de graduar-se el 1931, va treballar durant tres anys a l'Hospital Universitari Hamburg-Eppendorf, on esdevingué una metgessa especialista, però va ser acomiadada d'aquest hospital a conseqüència de les lleis antisemites a l'Alemanya nazi de 1935, anomenades lleis de Nuremberg, que van classificar les persones segons la «sang alemanya o afí» dels seus ascendents. Se li va permetre continuar treballant a l'Hospital Jueu d'Hamburg, l'Israelitisches Krankenhaus Hamburg, fins al 1938, quan fou novament acomiadada, ja que ni ella ni el seu pare havien servit a la Primera Guerra Mundial, condició per continuar treballant.[1] La seva, no va ser pas l'única biografia esquinçada arran de l'arribada del govern nacionalsocialista a Alemanya, responsable de la privació dels drets dels metges jueus. Entre els metges d'aquesta llista ubicats a l'hospital Jueu d'Hamburg, a més d'Ilse Friedheim, es troben també Gerhard Gabriel, Ernst-Oskar Friedländer i Helmut Nathan.[2]

Va emigrar a l'Índia el 1939 per treballar en un hospital de missió per a dones a Srinagar, al Caixmir.[1] Després que el 1942 ingressà al Royal Army Medical Corps, el cos dels serveis mèdics de l'exèrcit britànic,[3] sent promoguda ben aviat al grau de major, i participà en els destacaments sanitaris a l'Índia fins a la seva desmobilització el 1947, quan es traslladà a Londres. Malgrat la demostració de la seva vàlua com a metgessa i especialista durant la guerra, la seva titulació no fou suficient per a ser inclosa al registre mèdic del Regne Unit, raó per la qual es veié obligada a haver de treballar com a ajudant de laboratori mèdic fins a la creació del NHS, el Servei Nacional de Salut britànic. Més endavant, acabà unint-se a una consulta de medicina general al barri de Battersea, al municipi londinenc de Wandsworth. També va treballar com a assessora mèdica de la seu de la Societat Missionera de l'Església. Finalment, però, va haver de renunciar a aquesta feina, ja que la seva salut començà a disminuir i va esdevenir cada vegada més precària, encara que no va perdre mai l'interès per la medicina.[1][4] Tampoc abandonà la seva col·laboració amb l'Associació de Jueus Refugiats a la Gran Bretanya (AJR), participant en campanyes de solidaritat i recollida de fons.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 G., M. «Obituary: Dr Ilse Friedheim». The BMJ. British Medical Journal, Vol. 302, 19-01-1991, pàg. 173.
  2. Von Villiez, Anna. «The Disenfranchisement of Jewish Physicians in Hamburg during National Socialism». Key Documents of German-Jewish History. Institut für die Geschichte der deutschen Juden (IGdJ), 2016. [Consulta: 12 febrer 2021].
  3. «H.M. Forces Appointments: Women's Forces Employed Witht the R.A.M.C.». Supplement to the British Medical Journal, 03-04-1943.
  4. Kater, Michael H. Doctors Under Hitler. University of North Carolina Press, 2005, p. 218. ISBN 0-8078-1842-9 [Consulta: 12 febrer 2021]. 
  5. «'Thank-you Britain' Fund». AJR Information, Vol. 20, Núm. 3, Març 1965 [Consulta: 12 febrer 2021].