Joan Bernat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Bernat
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Manresa Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata

Joan Bernat (Manresa, segle XVII - segle XVIII) fou mestre de capella de diversos centres del principat.

Va ser mestre de capella de la basílica de Santa Maria de Vilafranca (ca 1692 - ca 1695). En subtitució de Jaume Subias i fins al gener de 1699 va obtenir la mestria de la seu de Manresa. La seva estada a Manresa va ser tumultuosa si tenim en compte que el capítol de canonges va demanar a l'antic mestre que tornés perquè no estava satisfet amb l'actuació de Bernat. Aquell mateix any va entrar com a mestre de capella a Granollers i posteriorment es va presentar juntament amb altres 5 compositors[1] a les oposicions de Santa Maria del Mar, on va quedar tercer i els seus exercicis es van considerar com a satisfactoris. Va restar uns quants anys a Granollers i després va passar per altres centres del principat. Fins que entre els anys 1715 i 1724 va ser mestre de capella de l'Església dels Sants Just i Pastor de Barcelona. Durant la seva estada en aquesta església va tenir un tarannà bohemi i despreocupat.[2]

Referències[modifica]

  1. J.M. Madurell: "Documentos para la hitoria de maestros de capilla, organistas, organeros, músicos e instrumentos (siglos XIV-XVIII)", AnM, IV, 1949, 194.
  2. Cuscó i Clarasó, Joan. Els goigs a Sant Fèlix: música, festa i tradició. L'Abadia de Montserrat, 2000. ISBN 848415226X.