José María Py y Ramírez de Cartagena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé María Py y Ramírez de Cartagena
Biografia
Naixement1881 Modifica el valor a Wikidata
Cadis (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 març 1932 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Alacant Modifica el valor a Wikidata

José María Py y Ramírez de Cartagena (Cadis, 1881 - Alacant, 15 de març de 1932) va ser pintor, artista faller[1] i fundador i principal impulsor de la festa de les Fogueres d'Alacant.

Biografia[modifica]

Nascut en el si d'una família noble andalusa (li pertanyia el títol de Baró de Rosta per via materna), es trasllada ben de jove de Cadis a València. Durant 25 anys resideix a la capital valenciana, on entra dins del món faller, tot formant part de diverses comissions festeres.

El 1922, amb 40 anys, es trasllada a Alacant. Hi participarà en la tertúla d'Alicante-Atracción, la qual organitzava un programa de festes populars. El 1928, basant-se en les Falles de València, proposa que la ciutat d'Alacant aculla una festivitat semblant, denominades Fogueres i agafant la celebració de la Nit de Sant Joan, també relacionada amb la figura del foc.

Considerat el fundador de les Fogueres, va ser el primer president de la comissió gestora, el 1930, tot romanent en el càrrec un any. El 1932 faltava a la seua llar de l'avinguda Alfons el Savi d'Alacant.

L'any 2018 va ser nomenat fill predilecte de la ciutat.[1] Actualment, un carrer de la capital de l'Alacantí rep el seu nom, com a homenatge, a prop d'on va viure i morir.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «José María Py, nombrado Hijo Predilecto de Alicante» (en castellà). Informacion, 13-06-2018. [Consulta: 18 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]