Josep Segura i Barreda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Segura i Barreda
Biografia
Naixement1815 Modifica el valor a Wikidata
Castellfort Modifica el valor a Wikidata
Mort1888 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Morella Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata

Josep Segura i Barreda (Castellfort, Ports de Morella, 1815 - Morella, 1888) va ser un historiador i sacerdot valencià.[1]

Després de concloure la seva formació sacerdotal, va ordenar-se el 1838. Com a historiador, és especialment conegut, i ha deixat empremta, per la publicació, el 1868, de la seva obra monumental "Morella y sus aldeas. Corografía, Estadística, Historia, Tradiciones, Costumbres, Industria, Varones Ilustres, etc. de esta antigua población y de las que fueron sus aldeas", que aparegué en 3 volums, i fou reeditada per l'Associació d'Amics de Morella i la seva comarca l'any 1981. Aquesta obra constituí una de les fites més representatives de la història local valenciana del segle xix. Per a la seva realització aprofità sobretot els rics fons conservats a l'arxiu de l'Església Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella, de la qual fou beneficiat des del 1838, i posteriorment arxiprest, en diverses fases entre el 1846 i el 1877. Més enllà dels continguts històrics de la història local, l'obra esdevingué un document de valor en si mateixa, pel fet de citar, i publicar, molts documents, alguns actualment desapareguts o no localitzats. A més d'aquest treball, publicà diversos articles en periòdics de Madrid, Barcelona i València, llibres de temàtica religiosa i treballs històrics en publicacions com la Revista del Maestrazgo, editada a Morella durant els anys vuitanta.[1] Coincidint amb les festes del Sexenni del 1880, inicià una publicació setmanal que titulà “Revista de las Fiestas Sexenales que la ciudad de Morella consagra a María Santísima de Vallivana en 1880”. La revista, on feu diverses aportacions sobre les festes sexennals de Morella des del 1678, continuà publicant-se fins a l'actualitat, amb el nom simplificat de "Vallivana".[2] El 1882 també publicà una Breve Historia de la Fundación y objeto de la Cofradía de Nuestra Señora de Vallivana y su restablecimiento.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Rabassa i Vaquer, Carles «Josep Segura i Barreda». Diccionari enciclopèdic d'historiografia catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana [Consulta: 4 abril 2020].
  2. Grau i Montserrat, Manuel «El Sexenio de la Revista “Vallivana”: 1880». Historia de los sexenios: vista de la villa de Morella [Consulta: 4 abril 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Grau i Monserrat, M. «José Segura Barreda, historiador (1815-1888)». Vallivana. Publicación mensual de divulgación local religioso-histórico-literaria, Sexenni XLIX, any XC, Núm. 7, 1988, pàg. 6-7.
  • Milian Boix, M. «Valoración de la obra de Segura Barreda». A: D. José Segura y Barreda, historiador (fullet introductori a la reedició de "Morella y sus aldeas" per Amigos de Morella y su Comarca), 1981, p. 18-21.