Kissar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un kissar del segle xix al Kunsthistorisches Museu de Viena
Músic amb kissar, Egipte

El kissar (també s'escriu kissir), tanbour o gytarah barbaryeh, l'antiga lira dels nubians,[1][2] encara està en ús a Egipte, Sudan i Etiòpia. Consisteix en un cos que té, en lloc de la caixa de ressonància amb la tradicional closca de tortuga, una fusta rodona amb forma de bol poc profund, cobert de pell d'ovella,[3] en què hi ha tres petits forats rodons per a la sortida del so. Els mànecs, col·locats a través de la caixa de ressonància en punts distants al voltant del terç de diàmetre de la circumferència, estan disposats en forma de ventall. Compta amb cinc cordes de budell,[4] nuades al voltant de la barra i aixecades de la caixa de ressonància per mitjà d'un pont similar a l'utilitzat en la guitarra moderna, són pinçades per mitjà d'una pua amb la mà dreta per fer la melodia, mentre que la mà esquerra a vegades fa vibrar algunes de les cordes com un suau brunzit d'acompanyament.[5]

Referències[modifica]

  1. Giles, Peter.. The history and technique of the counter-tenor : a study of the male high voice family. Aldershot, Hants, England: Scolar Press, 1994. ISBN 0-85967-931-4. 
  2. Engel, Carl. The music of the most ancient nations (en anglès). Londres: John Murray, 1870. 
  3. Description de l'Egypte, ou Recueil des observations et des recherches qui ont été faites en Égypte pendant l'expédition de l'armée française, Volum 1 (en francès). París: Imprimerie impériale, 1809. 
  4. Engel, Carl. Descriptive Catalogue of the Musical Instruments in the South Kensington Museum (en anglès). Chapman & Hall, 1879, p. 82. 
  5. Chisholm,, 1911, p. 837.

Notes[modifica]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911).(11è ed.). Cambridge Premsa Universitària. p. .Aquest article incorpora text d'una publicació actualment en domini públic: Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopædia Britannica (11a ed.). Cambridge University Press.