Kleemanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKleemanita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaZnAl₂(PO₄)₂(OH)₂·3H₂O
EpònimAlfred W. Kleeman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusJaciment Iron Monarch, Iron Knob, Serralada Middleback, Península d'Eyre, Austràlia Meridional, Austràlia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.DC.17
Nickel-Strunz 9a ed.8.DC.17 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/D.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.11.12.2
Heys19.8.22
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 7,29Å; b = 7,19Å; c = 9,76Å; β = 110,2°
Propietats òptiquesbiaxial
Índex de refracciónα = 1,598 nγ = 1,614
Birefringènciaδ = 0,016
Dispersió òpticar < v feble
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1978-043
Any d'aprovació1977
SímbolKlm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kleemanita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom en honor d'Alfred William Kleeman (27 de juliol de 1913 - 15 de desembre de 1982), petròleg australià i lector del Departament de Geologia de la Universitat d'Adelaida.

Característiques[modifica]

La kleemanita és un fosfat de fórmula química ZnAl₂(PO₄)₂(OH)₂·3H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978, i la primera publicació data del 1979. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kleemanita pertany a «08.DC: Fosfats, etc, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO₄ = 1:1 i < 2:1» juntament amb els següents minerals: nissonita, eucroïta, legrandita, strashimirita, arthurita, earlshannonita, ojuelaïta, whitmoreïta, cobaltarthurita, bendadaïta, kunatita, bermanita, coralloïta, kovdorskita, ferristrunzita, ferrostrunzita, metavauxita, metavivianita, strunzita, beraunita, gordonita, laueïta, mangangordonita, paravauxita, pseudolaueïta, sigloïta, stewartita, ushkovita, ferrolaueïta, kastningita, maghrebita, nordgauïta, tinticita, vauxita, vantasselita, cacoxenita, gormanita, souzalita, kingita, wavel·lita, allanpringita, kribergita, mapimita, ogdensburgita, nevadaïta i cloncurryita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al jaciment d'Iron Monarch, situat a la serralada Middleback, a la península d'Eyre (Austràlia Meridional, Austràlia). També ha estat descrita a Broken Hill (Nova Gal·les del Sud, Austràlia) i al dipòsit de manganès de Baokeng (Guangdong, República Popular de la Xina). Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kleemanita
  1. «Kleemanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 juny 2019].