La Guàrdia (Calders)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Guàrdia
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióMedieval
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud548,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Pedraforca, Urbanització la Guàrdia. Calders (Moianès)
Map
 41° 47′ 04″ N, 1° 58′ 50″ E / 41.78444°N,1.98066°E / 41.78444; 1.98066
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16336 Modifica el valor a Wikidata

La Guàrdia és una masia del terme de Calders, a la comarca catalana del Moianès, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situada al sector central del terme, dalt d'un turó, a ponent del poble de Calders i a llevant de les masies de la Vila i la Domènega. A les seves terres, sobretot a llevant, migdia i ponent, s'ha desenvolupat la urbanització de la Guàrdia. S'hi accedeix pels carrers de la urbanització, al capdamunt de la qual es troba la masia, seu d'un acreditat restaurant. Pertany a la parròquia de Sant Vicenç de Calders.

Història[modifica]

La primitiva construcció fou una torre de guaita dels segles XII-XIII. La seva situació és estratègica, des d'aquest indret s'albira perfectament[1] el Castell de Calders i el Castell de Granera.

Posteriorment, a mesura que es necessitaven, s'hi adossaren més construccions. El 1849 s'afegí un cos a ponent, on hi havia la porta d'entrada. L'immoble ha servit[1] de fort en diverses ocasions a causa de la seva situació estratègica: guerres carlines, guerra civil...

El 1965 es modificà sensiblement tant l'aspecte interior com l'exterior del mas, en formar-se una urbanització al seu entorn, i en convertir-se l'edifici en restaurant. El 1978 hi hagué[1] més ampliacions.

Descripció[modifica]

S'observen algunes restes de l'antiga torre. Era de forma quadrada, amb arc de punta ogival i amb carreus escairats. Hi ha sectors en opus spicatum; aquesta part havia estat celler en època de la masia. La façana té[1] diverses espitlleres.

Avui dia, està molt modificada: la planta baixa i el primer pis s'utilitzen com a menjadors, el segon pis per a habitatge. Hi ha una galeria a migdia; contraforts i cisterna al nord. Té algun element goticitzant. Es construí[1] amb pedra, emprant carreus ben escairats a cantonades, finestrals i portals.

Referències[modifica]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Restaurant La Guàrdia». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Guàrdia