La Roca de Guatapé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Roca de Guatapé (castellà: El Peñól de Guatapé)[1] és un inselberg emblemàtic de Colòmbia. Es troba a la localitat i municipi de Guatapé, Antioquia.[2] També es coneix com La Piedra del Peñol, o simplement La Piedra o El Peñol,[1] com la població del El Peñol, que limita amb Guatapé, també ha reivindicat històricament la roca com a pròpia i així ha donat lloc a diferents noms per al jaciment.

La forma del relleu és un romanent de roca granítica que ha resistit la intempèrie i l'erosió, probablement com a resultat d'estar menys fracturat que la roca base circumdant. El Penó de Guatapé és un aflorament del batòlic d’Antioquia[2] i s'alça fins a 200 metres (656 peus) per sobre de la seva base. Els visitants poden escalar la roca a través d'una escala amb 708 graons integrats en un costat.

Prop de la base de la Roca, hi ha parades de menjar i mercat per comprar. A la meitat de les escales, hi ha un santuari a la Mare de Déu. El cim conté una torre mirador de tres pisos, una botiga i una zona d'estar.

Història[modifica]

Segons els geòlegs, la roca té aproximadament 65 milions d'anys. Els indígenes Tahamí, antics habitants d'aquesta regió, adoraven la roca i l'anomenaven en la seva llengua mojarrá o mujará (que significa 'roca' o 'pedra').

La roca es va escalar oficialment per primera vegada el 16 de juliol de 1954, quan Luis Eduardo Villegas López, Pedro Nel Ramírez i Ramón Díaz van escalar la roca en un esforç de cinc dies, utilitzant pals que es van fixar a la paret de la roca.[3]

Una nova espècie de planta, anomenada Pitcairnia heterophylla per un científic alemany, es va trobar a la part superior de la roca.

Damunt de la roca es va construir un mirador, on és possible adquirir artesania, postals i altres productes locals. És possible veure els 500 presa perimetral costa de km. Hi ha 649 esglaons fins a l'escala més alta de l'edifici al cim, fet reforçat pels números grocs que també es veuen a la pujada de les escales.

A la dècada de 1940, el govern colombià la va declarar Monument Nacional.[4]

Graffiti[modifica]

Costat amb graffiti

A la cara occidental de la pedra hi ha pintades unes grans lletres blanques "G" i una "U" incompleta (només es va completar l'únic traç vertical, semblant a una "I"). Els pobles de Guatapé i El Peñol feien temps que es disputaven la propietat de la roca, i els veïns de Guatapé van decidir arreglar l'assumpte pintant a la roca el nom de la població amb lletres blanques enormes. Els veïns del Peñol no van tardar a notar l'obra i es va reunir una gran multitud per aturar-la, deixant enrere les pintades inacabades.

Propietats[modifica]

La roca neix del fons de la presa hidroelèctrica del Peñol de Guatapé. Aquest monòlit es va veure com una fita fronterera entre les granges rurals i les dues ciutats.

A la seva part més alta, a la part posterior (costat sud-est), té una cota de 2135 m sobre el nivell del mar, amb una temperatura mitjana de 18 °C. El "Peñol" té 285 m de llarg i 110 m d'ample. Té alguns trencaments, un dels quals va servir per construir els 740 graons de l'escala[5] cap al cim.

La Roca està composta per quars, feldespat i granit.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jens Porup. Colombia 5. Lonely Planet, 6 juny 2009, p. 216. ISBN 978-1-74104-827-8. 
  2. 2,0 2,1 García, Carolina. «Inselbergs Near Medellín». A: Hermelin. Landscapes and Landforms of Colombia. Springer, 2016, p. 219. ISBN 978-3-319-11800-0. 
  3. Álvaro Idarraga (2006). "El Zócalo", Guatapé: Museo Histórico de Guatapé.
  4. Guatapé's Major Office
  5. La Guía Verde Colombia: Actualizada Práctica Completa Para todos los viajeros. MICHELIN, 1 gener 2011, p. 258. ISBN 978-2-06-716548-9.