Les Sorres X

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaLes Sorres X
TipusDerelicte i jaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCastelldefels (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMuseu Marítim de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida9,5 (longitud) m
Història
Cronologia
segle XIV naufragi (delta del Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Data de descobriment o invenció1990 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Úscomerç Modifica el valor a Wikidata
Propietat deMuseu d'Arqueologia de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Les Sorres X fou una embarcació medieval dedicada al comerç de cabotatge per la costa catalana.[1] Datada de la segona meitat del segle xiv, les seves restes foren trobades a Castelldefels el setembre de 1990 durant les obres de construcció del Canal Olímpic, amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.[2] L'excavació arqueològica de l'embarcació fou duta a terme pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) entre els mesos de novembre i desembre de 1990. Posteriorment, també se n'encarregà de la seva restauració i conservació.

En el moment del seu naufragi, en els aiguamolls del delta del Llobregat, portava un carregament de peix tallat envasat en gerres[1] i possiblement feia les rutes comercials que uniren Barcelona amb els ports catalans, valencians i occitans. Segons les anàlisis, l'embarcació havia estat un llaüt sense coberta i amb un arbre a vela llatina, amb unes dimensions de 9,5 o 10 m de llargada, 6,20 m de llargada de quilla, una oberta de 1,9 m, pla d'1,20 m i 0,8 m de puntal. El seu tonatge deuria oscil·lar entre 4 i 4,5 tones.[3]

El novembre de 2006, el Museu Marítim de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya van signar un conveni per la qual el segon, com a propietari de les restes del vaixell, les cedia en règim de comodat al Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, per a la seva reconstrucció, conservació i musealització.[2] Considerada com una de les escasses barques medievals destinades al transport de mercaderies que es conserva a la Mediterrània,[4] l'any 2019 l'embarcació va ser presentada en una exposició al Museu Marítim de Barcelona, després de finalitzar les tasques de restauració.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pujol i Hamelink, Marcel. «La construcción naval catalana en la Baja Edad Media : las aportaciones de la arqueología naval Culip VI y Les Sorres X». A: Mediterraneum : l'esplendor de la Mediterrània medieval S. XIII-XV. Barcelona: IEMed, Lunwerg Editores, 2004, p. 562-571. ISBN 849785084X. 
  2. 2,0 2,1 Marcet i Barbé, Roger «La Musealització de les restes de l'embarcació del segle xiv «Sorres X» de Castelldefels». Drassana: revista del Museu Marítim, Núm. 15, 2007, pàg. 132-135 [Consulta: 8 octubre 2019].
  3. Pujol i Hamelink, Marcel. «Estudi descriptiu i anàlisi del buc». A: Raurich, Xavierd (ed.). Les Sorres X, un vaixell medieval al Canal Olímpic de Rem : Castelldefels, Baix Llobregat. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1992, p. 29-48. 
  4. «La barca medieval trobada a Castelldefels el 1990 s'està reconstruint a la vista del públic». El Castell Digital. Ajuntament de Castelldefels, 16-05-2018. Arxivat de l'original el 8 d’octubre 2019. [Consulta: 10 octubre 2019].
  5. «Les Sorres X». Museu Marítim de Barcelona. [Consulta: 8 octubre 2019].

Bibliografia[modifica]

  • Raurich, Xim; Nieto, Xavier. Les Sorres X, un vaixell medieval al Canal Olímpic de Rem : Castelldefels, Baix Llobregat. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1992. 

Enllaços externs[modifica]