Lingbaoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLingbaoïta
Fórmula químicaAgTe₃
EpònimLingbao City (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusfiló d'or-quars S60, dipòsit d'or de Fancha, districte miner de Xiaoqinling, Lingbao, Sanmenxia, Henan, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 8,645(14) Å; c = 5,272(9) Å
Grup puntual3m - ditrigonal piramidal
Grup espacialr3m
Densitat7,06 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-138
Any d'aprovació2019
SímbolLb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La lingbaoïta és un mineral de la classe dels sulfurs.

Característiques[modifica]

La lingbaoïta és un tel·lurur de fórmula química AgTe₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019. Cristal·litza en el sistema trigonal. Rep el nom de la localitat tipus: la ciutat de Lingbao, que cobreix el districte d’or de Xiaoquinling. Es troba relacionada químicament amb l'empressita, l'hessita i l'stützita, així com amb diverses espècies aprovades sense nom.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a l'Institut de recursos minerals de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Geològiques, a Beijing, amb el número de catàleg: m13812; i al Museu Geològic de la Xina, també a Beijing, amb el mateix número de catàleg.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al filó d'or-quars S60 del dipòsit d'or de Fancha, dins el districte miner de Xiaoqinling, a Lingbao (Henan, República Popular de la Xina), on es troba en forma de petites inclusions compostes de fins a 30 micres en pirita. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Lingbaoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r agost 2021].