Llaminer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeLlaminer
Tipuspersonatge fictici Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata

El Llaminer és un personatge de la tradició nadalenca de Sabadell. Va néixer a partir d'una creació de la productora sabadellenca EventsSBD per a la programació de Nadal de l'ajuntament de la ciutat i ràpidament ha esdevingut un personatge molt popular per a la infància i les famílies de la localitat i de Catalunya.

La seva funció és la d'obrir les finestres del calendari d'advent que s'instl·la a la façana de l'ajuntament entre els dies 1 i 24 de desembre de cada any just a l'emplaçament on hi ha la Fira de Santa Llúcia. També és el protagonista de l'espectacle musical Somriu el Nadal, que té lloc al municipi després del 24 de desembre i fins al final de les festes.

El personatge[modifica]

David Medina (actor que l'interpreta), Alexandra Alcañiz (estilista), Míriam Vila (dramaturga), Joan Baptista Torrella (productor artístic) i Albert Criado (productor executiu) en són els creadors. El Llaminer és un personatge alegre i eixerit amb una estètica basada en els dolços i les llaminadures. Porta un bastó de caramel blanc i vermell, roba de colors llampants i un barret ben llarg de sucre.[1] Amb la seva imatge peculiar, el Llaminer és el mestre de cerimònies que cada dia d'advent a dos quarts de set de la tarda rep al públic concentrat a la plaça i, alhora, s'encarrega d'obrir les finestres il·luminades de l'Ajuntament i així alliberar les històries del seus amics i donar més llum a l'estel de les festes[2]

L'any 2022 es va instal·lar la caseta del Llaminer al racó de l'església de Sabadell, un photocall en forma de casa de caramel on, una vegada acabat el seu espectacle, el Llaminer rep a totes aquelles persones que vulguin un record del Nadal. A més, després del darrer dia d'advent, la casa rebrà tots els amics del Llaminer.[3] Entre els amics del protagonista del nadal sabadellenc destaca la parella formada pel Soldadet Trencanous i la Ballarina, el Cuiner o la Fada de l'Hivern.

Música[modifica]

El personatge compta amb un repetori musical que s'interpreta cada dia abans i després d'obrir les finestres del calendari d'advent. La música del Llaminer és obra de Xasqui Ten i les lletres de les cançons són de Míriam Vila i Joan Baptista Torrella.

Marxandatge[modifica]

L'any 2022 els comerços de Sabadell van produir una galeta amb la imatge impressa del Llaminer per celebrar la seva arribada.[4][5]

Referències[modifica]

  1. «El Llaminer, el personatge nadalenc que anima la Fira de Santa Llúcia de Sabadell» (en català). Diari de Sabadell, 02-12-2021. [Consulta: 12 desembre 2022].
  2. «El Llaminer: “Els nens m’hauran d’ajudar a aconseguir una missió”» (en català). ISabadell, 16-12-2021. [Consulta: 12 desembre 2022].
  3. «La Caseta del Llaminer: què s’hi amaga? Quan obrirà les portes?» (en català). Diari de Sabadell, 30-11-2022. [Consulta: 12 desembre 2022].
  4. Periódico, El. «Sabadell vuelve a apostar por las "sonrisas" esta Navidad con su espectáculo 'Somriu el Nadal'» (en castellà), 10-11-2022. [Consulta: 4 febrer 2023].
  5. «On puc trobar la Galeta del Llaminer?» (en català). Diari de Sabadell, 01-12-2022. [Consulta: 12 desembre 2022].