Luis Montoliú Salado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuis Montoliú Salado
Biografia
Naixement?
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 1962 Modifica el valor a Wikidata (58/59 anys)
Caracas Veneçuela
  Ministre de Comunicacions de la República espanyola en l'exili
febrer de 1947 – agost de 1947
← --
-- →
Activitat
OcupacióPolític i sindicalista
Partit CNT
Membre de

Luis Montoliu Salado (Madrid, ? - Caracas, 13 de febrer de 1962) fou un anarcosindicalista espanyol.

Biografia[modifica]

Militant de la CNT i des del 1930 membre del Comitè Nacional de la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària. El 1934-1935 fou membre del Comitè Nacional de la CNT i delegat de la FNIF al Congrés de Madrid de 1935.

L'esclat de la guerra civil espanyola el va sorprendre a València, on va fer amistat amb Enric Marco Nadal i s'integrà al Consell Regional de Defensa d'Aragó com a responsable de transports i comunicacions. Amb José González i Díaz Sandino representà la CNT en el Comitè d'Explotació de Línies, i representà Aragó i Navarra al Comitè Nacional de Defensa.

En acabar la guerra civil fou fet presoner a Alacant i enviat a Aranjuez, on el 13 de novembre de 1940 fou condemnat a mort en consell de guerra sumaríssim. Tanmateix, no fou executat i finalment el 14 de març de 1946 fou alliberat en aplicació d'una mesura de gràcia. Establit a Madrid, el 1947 acceptà representar la CNT en els governs de la Segona República Espanyola en l'exili, de manera que escapà cap a França i d'allí a Mèxic, on hi arribà el 17 de març de 1947. Allí fou nomenat ministre d'informació en el segon govern de Rodolfo Llopis.

Formà part del sector de la CNT partidari de col·laborar amb les autoritats republicanes a l'exili. Més tard emigrà a Veneçuela, on el 1960 va participar en el Congrés de reunificació de la CNT. Va morir uns anys després d'un atac de cor.

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
--
Ministre d'Informació en l'exili
Segona República Espanyola

1947
Succeït per:
--