Luis de Carvajal y de la Cueva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuis de Carvajal y de la Cueva
Biografia
Naixementc. 1539 Modifica el valor a Wikidata
Mogadouro (Regne de Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 1590 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
1r Llista de governadors de Nuevo León
1580 – 1588 – Diego de Montemayor (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernador, explorador Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansFrancisca de Carvajal Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Luis Carvajal y de la Cueva (Mogadouro, Trás-os-Montes, Portugal, 1539 - Ciudad de México, 13 de febrer de 1591) va ser un dels conqueridors d'Amèrica espanyols a Mèxic,[1] va ser el fundador del Nuevo Reino de León. Exercí com comerciant, militar, aventurer i polític. Era un cristià nou d'origen jueu.[2] Morí a la presó.

Biografia[modifica]

A Cap Verd, durant 13 anys es dedicà al comerç d'esclaus

Decidí traslladar-se a Sevilla on l'any 1564 es va casar amb Guiomar de Ribera, originària de Lisboa. Al poc temps va emprendre una expedició al Nou Món amb el seu propi vaixell i com a segon al comandament de la Flota de Indias. Una vegada a Amèrica, va ser nomenat batlle de Tampico. A la tardor de 1568 apresà a 77 anglesos de l'expedició de John Hawkins que saquejaven la costa de Tamaulipas. Martín Enríquez de Almansa, virrei de Nueva España, quedà impresionat per aquest fet i el nomenà capità. Realitzà diverses expedicions, en una de les quals creuà el Río Bravo, essent el primer espanyol en entrar en el territori de l'actual Texas després de l'accidentada odissea de Alvar Núñez Cabeza de Vaca. Va ser acusat d'abús d'autoritat (esclavitzar i vendre indígenes).

En ocasió de la segona estada a Amèrica i davant el Consejo de Indias proposà el 1579 la colonització del territori mexicà de mar a mar; i aconseguí la confiança de les autoritats per a tornar a Nueva España com a governador i capità general per a l'establiment del Nuevo Reino de León (l'actual estat de Nuevo León, Coahuila, Tamaulipas i el sud de l'actual estat de Texas).[3] Fundà l'assentament denominat San Luis Rey de Francia (després Monterrey).

Referències[modifica]

  1. Historia de América desde sus tiempos más remotos hasta nuestros días, pág. 257. Juan Ortega Rubio.
  2. J. A. G.,Los judíos benaventanos de Nuevo León, en La Opinión de Zamora
  3. J. A. G., op. cit.

Bibliografia[modifica]

  • Carl L. Duaine, Caverns of Oblivion, Manchaca, Texas: Packrat, 1971
  • C. K. Landis, Carabajal the Jew, a Legend of Monterey, Vineland, N. J., 1894.
  • Vicente Riva Palacio, El Libro Rojo, México, 1870.
  • Alfonso Toro, La familia Carvajal: Estudio histórico sobre los judíos y la Inquisición de la Nueva España en el siglo XVI (2 vols.), Mexico City: Patria, 1944.
  • Robert S. Weddle, Spanish Sea: The Gulf of Mexico in North American Discovery, 1500-1685, College Station: Texas A&M University Press, 1985.
  • Aquest article conté fragments pertanyents a la Jewish Encyclopedia de 1901-1906 (article « Carabajal » per Cyrus Adler i George Alexander Kohut), una obra que es troba ja en el domini públic.

Enllaços externs[modifica]