Maó refractari

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El maó refractari és un tipus de maó que té una sèrie de característiques especials, cosa que permet fer-ne un gran ús dins d'instal·lacions industrials o en treballs d'estufes domèstiques.

Las cares d'aquests maons són llises; això fa que disminueixi l'adherència amb el morter de construcció, aconseguint la resistència a altes temperatures i a l'abrasió. Per les seves bones propietats tèrmiques aquest material de construcció és força car.[1]

Descripció[modifica | modifica el codi]

Actualment els maons refractaris s'empren per a revestir calderes, olles d'aceració, graelles i forns rotatoris de cimenteres, entre altres aplicacions, on els maons han d'estar adherits un per un amb terra refractària i per millorar la fermesa es pot afegir ciment.

El maneig d'aquests maons no és tan senzill com el dels maons ordinaris degut a que poden reaccionar de manera explosiva amb altres materials que no siguin els adients.

Com en la terra refractària, els maons refractaris a més de refractar, són excel·lents contenidors de la calor, és a dir, mantenen la calor a què són exposats durant els seus diferents usos.

Fabricació[modifica | modifica el codi]

L'argila refractària es cou al forn fins a restar parcialment vitrificada. Hi ha dues mides estàndard de maó refractari; una és 9 × 4½ × 3 in. (230 mm × 115 mm × 75 mm) i l'altra és 9" × 4½" × 2½".[2]

Composició[modifica | modifica el codi]

Els maons refractaris normalment contenen un 30-40% d'òxid d'alumini o alúmina i 50% de diòxid de silici o sílica. També poden ser fets d'argila chamotte i altres materials. Per maons de característiques extremadament refractàries, l'òxid d'alumini pot ser de fins a 50-80%[3] i hi pot haver carbur de silici.

Aplicacions amb alta temperatura[modifica | modifica el codi]

Es fan servir els maons a 1650°C (3000°F),temperatura que podria fondre molts altres tipus de ceràmiques, i de fet part del diòxid de silici dels maons es liqua. Es fa servir per aïllar parts dels transbordador espacials.

Aplicacions a baixa temperatura[modifica | modifica el codi]

Es fa servir òxid d'alumini. Els maons refractaris comuns es fan servir en xemeneies i forns de llenya.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Refererències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]