Majoria simple

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Majoria simple

Es denomina majoria simple o majoria ordinària o simplement majoria al sistema de votació mitjançant el qual es requereix, per aprovar una decisió, més vots a favor dels que són en contra. És a dir, es tria l'opció que obtingui més vots que les altres. Si hagués abstencions, aquestes no es tenen en compte per al recompte.

La votació pot ser de diferents tipus:

   Bipolar. Les úniques possibilitats és votar a favor, en contra o abstenir-se. En aquest cas amb majoria ordinària venceria l'opció "a favor" o "en contra" que més vots obtingui.
   Múltiple. En aquest cas, la decisió cal fer-la entre més de dues opcions. Venceria l'opció que més vots obtingui.

Sistemes parlamentaris

S'entén per majoria comú o ordinària en o el major en vots els sistemes parlamentaris i, per extensió, en qualssevol òrgans col·legiats públics i privats, la necessitat que per l'aprovació d'un assumpte els vots a favor siguin més que els vots en contra.

La majoria comú, per contraposició amb la majoria absoluta, no requereix que el còmput es faci sobre tots els membres de l'òrgan, sinó només amb els presents. Tampoc importa el nombre d'abstencions o absències, sinó que tindrà la majoria l'opció "a favor" o "en contra" que computi més vots.

En una votació múltiple, perquè hi hagi majoria simple una de les opcions ha d'obtenir més de la meitat dels vots emesos, sense comptar les abstencions. Si cap opció ho aconsegueix, el procediment ha de ser eliminar successivament l'opció menys votada, fins que alguna de les opcions supervivents obtingui més de la meitat dels vots emesos sense comptar les abstencions. En cas contrari s'estaria violant del concepte de majoria que exigeix ​​"més vots a favor que en contra". Altres majories

   Majoria qualificada: Necessita per a ser aprovat un mínim de vots superior a un percentatge concret (normalment major del 50%).
   Majoria absoluta: Necessita per a ser aprovat un mínim de la meitat més un dels vots emesos.