Manuel Simó Marín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Simó Marín

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1868 Modifica el valor a Wikidata
Ontinyent (la Vall d'Albaida) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r setembre 1936 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Congrés dels Diputats
31 març 1914 – 16 març 1916
Circumscripció electoral: València
Regidor de l'Ajuntament de València
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
OcupacióAdvocat
PartitComunió Tradicionalista

Manuel Simó Marín (Ontinyent, 1868València, 1 de setembre de 1936) fou un advocat i polític valencià, diputat a Corts Espanyoles durant la restauració borbònica.

Biografia[modifica]

Es llicencià en dret per la Universitat de València i destacà com a empresari de la confecció de mantes. També fou membre de la junta de govern del Col·legi d'Advocats de València.

El 1909 fou cap regional del jaumisme al País Valencià, i el 1911 va promoure l'aparició del Diario de Valencia, en el que hi va tenir de redactors Lluís Lúcia i Lúcia i Luis García Guijarro i on hi col·laboraren Juan Vázquez de Mella, Francisco Melgar, Rafael Díaz Aguado Salaverry, Joaquín Llorens i Severino Aznar. A les eleccions generals espanyoles de 1914 fou elegit diputat per València i regidor de l'ajuntament de València per la Lliga Catòlica, coalició formada per carlins i conservadors contra el blasquisme.

El 1921 fou membre de la Diputació Provincial de València pel districte d'Enguera-Ontinyent, però dimití a l'arribada de la dictadura de Primo de Rivera. Alhora, quan el 1919 s'escindí la Comunió Tradicionalista seguí al sector de Vázques de Mella i fou president del nou Partit Popular fins al 1922.

Membre d'Acció Catòlica, el 1930-1931 fou novament membre de la Diputació Provincial; el 1931 fou un dels fundadors de la Dreta Regional Valenciana amb Lluís Lúcia i Lúcia, amb la que fou regidor i portaveu del grup a l'ajuntament de València i membre de la Diputació de 1934 a 1936. En esclatar la guerra civil espanyola fou detingut, i posteriorment fou assassinat l'1 de setembre de 1936.

Referències[modifica]