Manzanares el Real

Plantilla:Infotaula geografia políticaManzanares el Real
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 43′ 38″ N, 3° 51′ 40″ O / 40.727222222222°N,3.8611111111111°O / 40.727222222222; -3.8611111111111
EstatEspanya
Comunitat autònomaComunitat de Madrid Modifica el valor a Wikidata
CapitalManzanares el Real Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població9.386 (2023) Modifica el valor a Wikidata (73,1 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície128,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud908 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataÓscar Cerezal Orellana Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal28410 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE28082 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmanzanareselreal.org Modifica el valor a Wikidata

Manzanares el Real és un municipi de la Comunitat de Madrid. Limita al nord amb Rascafría, a l'oest amb Soto del Real, al sud-oest amb Colmenar Viejo, al sud-oest amb El Boalo i al nord-oest amb Navacerrada.

Història[modifica]

S'admet la hipòtesi que els druides irromperen a Manzanares cap al 1000 a C, quedant reminiscències de ritus druides en una festa religiosa de la localitat: la de la Verge de Peña Sacra. Molt de temps després, en els anys de la conquesta de Roma, els pobladors de l'enclavament van entaular guerres sense caserna contra els invasors, quedant un assentament romà a Manzanares, vestigi d'aquella civilització.

Després del període visigot i de conquesta àrab, el poble reneix el 1248, temps que molts madrilenys durant la Reconquesta van anar a la presa de Sevilla i els segovians van repoblar Manzanares, tal com es desprèn del testimoniatge que consta en una missiva expedida per Ferran III. A causa de l'assentament i expansió cap al Sud dels segovianos en aquestes terres, comença en aquells dies una pugna entre aquests i els madrilenys que es va solucionar, passats els anys, quan Alfons X va incorporar aquests llocs a la Corona, passant llavors a denominar-se "El Real de Manzanares". Joan I va cedir el territori a Pedro González de Mendoza a fins del segle xiv, sent precisament amb la saga dels Mendoza quan el Real de Manzanares viu la seva màxima esplendor, durant els segles xv i xvi.

Posteriorment, va passar per matrimoni a les mans d'altres membres de la noblesa, fins que en el segle xviii regressa als dominis dels Mendoza, a qui Felip V va concedir la possessió perpètua. Finalment, destacar que Manzanares és el bressol de l'Autonomia Madrilenya, sent el seu castell l'emplaçament triat en 1982 per a la celebració de l'acte de constitució de l'Assemblea de Parlamentaris de Madrid i per al nomenament de la ponència redactora de l'Estatut d'Autonomia. Les Institucions Públiques i Privades i, el que és més important, els veïns de Manzanares, conscients de la seva fortuna davant l'enclavament natural privilegiat i l'herència cultural que gaudeixen, han estat, són i seran sempre els perfectes amfitrions en la qual és la seva casa, però assoleixen que un asseu com seva.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]