Maria Vos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Vos

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 desembre 1824 Modifica el valor a Wikidata
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 gener 1906 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Oosterbeek (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatNeerlandesa
Activitat
Camp de treballAquarel·la Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Amsterdam
Oosterbeek Modifica el valor a Wikidata
OcupacióPintora
Activitat1839 Modifica el valor a Wikidata –  1906 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereNatura morta, retrat, paisatge i paisatge urbà Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsPetrus Kiers Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Maria Vós (Amsterdam, 21 de desembre de 1824 - Renkum, 11 de gener de 1906) fou una pintora neerlandesa especialista en bodegons.

Biografia[modifica]

Va néixer en una família on el pare era agent de borsa. Ella va estudiar el que ara es nomenaria «economia domèstica» en un internat francès a Weesp.[1] No obstant això, com era comú en aquell moment per a les joves de classe alta, va rebre classes de dibuix del pintor Christiaan Andriessen, i més tard de pintura.[2] El 1844, va exposar alguna obra en la Exhibition of Living Masters i, el 1847, es va convertir en membre honoraris de la "Reial Acadèmia de Belles arts" en Amsterdam.[2]

Va treballar en aquesta ciutat fins a 1853 quan es va traslladar a Renkum i es va unir a un grup dels pintors coneguts com a «Hollandse Barbizon». El 1863, la seva amiga, Adriana Johanna Haanen, hermanasta del seu professor, Kiers, es va reunir amb ella. Set anys més tard, van construir una casa coneguda com la "Vila Graderia", on van fer classes de dibuix i pintura.[1] Haanen va morir el 1895, però Vos li va sobreviure i va ser una de les últims artistes que van residir allí. En el seu vuitantè aniversari, va rebre un homenatge personal de setanta membres de Arti et Amicitiae.[1]

A pesar que Vos va ser principalment coneguda per les seves naturaleses mortes, també va pintar retrats, paisatges i escenes urbanes, incloent una sèrie de les aquarel·les que descriuen Renkum. Va exposar les seves obres principalment als Països Baixos i Bèlgica, però també va tenir una mostra del seu treball a l'Exposició del Centenari de Filadèlfia.[2] Gran part de les seves obres s'ha perdut, però a causa de la gran quantitat de la seva producció encara es conserven bastants.[1] Importants retrospectives del seu treball s'han realitzat els anys 1973 i 2002.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Vos, Maria (1824-1906)». Huygens/Resources. [Consulta: 19 abril 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Biographical notes» (en neerlandès). Documentatie van Beeldende Kunst in Gelderland. [Consulta: 19 abril 2016].