Masia de Puigventós

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Masia de Puigventós
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
Altitud465 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlesa de Montserrat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 34′ 13″ N, 1° 53′ 59″ E / 41.5702°N,1.89972°E / 41.5702; 1.89972

La Masia de Puigventós és una masia situada al municipi d'Olesa de Montserrat, al nord de la població homònima, a la comarca del Baix Llobregat, a la falda del cim de Puigventós.

Història[modifica]

S'han trobat restes que situen el mas cap al 1386 i que s'anomenava 'Coll d'Oriol (la masia es troba molt propera al coll d'Oriol.[1] L'any 1550 la família Puigventós va comprar la propietat.[1] La construcció estava feta de pedra i disposava de dues plantes: el magatzem i l'estable se situaven al baixos, mentre que la residència s'establia al primer pis.

L'estructura de la masia anava variant i s'anaven afegint noves dependències. Al segle xviii es va realitzar una important remodelació de la casa, s'hi afegiren els corrals i es reconstruí una nova masia sobre les restes de l'anterior. Per tal de protegir-se contra els atacs dels bandolers, la masia estava tancada amb una paret que l'envoltava, anomenada “barri”. L'aïllament que suportaven les masies olesanes propicià la seva autosuficiència. El pa, el vi i l'oli eren alguns del productes que s'obtenien sense sortir de la finca. Conreaven tant cultius de secà com de regadiu, es feia el carbó i es molia el blat en un molí de tracció animal del qual es poden observar les restes de les parets.

A finals del segle xix i començament del xx el mas va ser venut a Bonaventura Valls, ja que la família Puigventós no va poder fer front als deutes acumulats. La propietat va passar a ser explotada per masovers. L'any 1950 la masia de Puigventós s'abandonà i finalment s'ensorrà a mitjans dels anys setanta.[1] El 14 de juliol de 2005 es va aprovar l'ordre amb la que la finca de Puigventós es declarava com a refugi de fauna salvatge, amb la finalitat de protegir les comunitats animals en el manteniment estricte dels equilibris biològics existents. La finca Puigventós està ubicada dins el PEIN Montserrat.[2]

Pou[modifica]

El pou de la masia de Puigventós es troba prop de l'antiga masia que porta el seu mateix nom i que està situada a cara sud de la muntanya homònima. Està excavat en roques permeables (gresos i calcàries) i arriba fins a la capa impermeable (sòcol pissarrenc), a no gaire profunditat. L'amo de la fàbrica tèxtil de Can Sedó, que està situada prop del riu Llobregat, enviava cada dia un dels seus obrers per anar a buscar-hi aigua. D'això en deien l'ofici d'aiguader, és a dir, la persona que ven, o en aquest cas, tragina aigua.[3]

Indrets d'interès de l'entorn de la masia[modifica]

  • Bassa de Puigventós
  • Font de Puigventós
  • Pou de Puigventós

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Masia de Puigventós
  1. 1,0 1,1 1,2 «Masia Puigventós». poblesdecatalunya.cat. [Consulta: 6 gener 2012].
  2. «POUM Olesa de Montserrat» (pdf). Ajuntament d'Olesa de Montserrat. [Consulta: 10 gener 2012].
  3. Soler i Gironès, Joan; Guillamón i Casanovas, Miquel. Patrimoni d'Olesa de Montserrat itineraris poetics, 2015.