Matriu quadrada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una matriu d' per elements, és una matriu quadrada si el número de files és igual al número de columnes, és a dir, i es diu, llavors, que la matriu és d'ordre :

Las matrius quadrades són les més utilitzades en àlgebra.

Propietats[modifica]

Tota matriu quadrada es pot descompondre en la suma d'una matriu simètrica i una matriu antisimètrica.

Si A i B són matrius del mateix ordre, llavors es poden sumar entre si. Els productes de matrius no son vàlids en ambdós sentits, de manera que generalment AB és diferent de BA. A més, sorgeixen els conceptes de determinant i traça només aplicables a matrius quadrades.

Una matriu quadrada A d'ordre n és singular si el seu determinant és nul. En tal cas, es diu que la matriu no té inversa.

Classes de matrius quadrades[modifica]

Matriu triangular superior[modifica]

Una matriu quadrada és triangular superior si té nuls tots els elements que estan per sota de la diagonal principal, dela forma:

Exemple:

Matriu triangular inferior[modifica]

Una matriu quadrada és triangular inferior si té nuls tots els elements que estan per sobre dela diagonal principal, de la forma:

Exemple:

Matriu diagonal[modifica]

Una matriu quadrada és diagonal si té nuls tots els elements excepte els de la diagonal principal, de la forma:

Exemple:

Per definició, tota matriu diagonal és triangular superior i triangular inferior.

Matriu unitat[modifica]

Una matriu quadrada és una matriu unitària o matriu unitat si tots els elements en la seva diagonal principal són la unitat i la resta d'elements són 0. Es tracta d'un cas particular de matriu diagonal, i es representa per I.

Exemple: