Medalla d'Or de l'Arquitectura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla d'Or de l'Arquitectura
Tipuspremi d'arquitectura Modifica el valor a Wikidata
Vigència1981 Modifica el valor a Wikidata - 
Interval de temps1981 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcscae.com Modifica el valor a Wikidata

La Medalla d'Or de l'Arquitectura és el més preuat guardó de quants concedeix el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE). Es tracta d'un premi biennal atorgat a aquelles persones que destaquen en l'exercici de l'arquitectura, i es realitza des de 1981.[1][2]

Aquest premi s'atorga a professionals en vida o a institucions que es caracteritzin per:[2]

  • Defensar l'Arquitectura com a bé cultural dels pobles i considerar-la integrada en les Belles Arts.
  • Tractar d'unir l'Arquitectura amb del benestar socioeconòmic.
  • Visibilitzar la importància del fet arquitectònic i de la tasca dels seus professionals, defensant i millorant la imatge d'aquests.
  • Exercir de manera rellevant aquesta professió.

La Medalla d'Or de l'Arquitectura es lliura durant el mes de novembre i el rei Joan Carles I fou el primer en rebre-la, més tard l'han rebut el Aga Khan, així com els arquitectes guardonats.[2]

Des de l'inici d'aquest premi, ja fa més de trenta anys, ni una sola dona ha estat guardonada. Però a més, tampoc hi ha una representació paritària d'homes i dones entre els jurats del premi. És per això que en l'any 2016 un grup de arquitectes, entre les que es troben Inés Sánchez de Madariaga, codirectora del projecte Gendered Innovations, de la Comissió Europea i la Universitat de Stanford i ex presidenta del Comitè d'Experts de la Comissió Europea; la curadora Ariadna Cantís; Martha Thorne, directora del Premi Pritzker; i les dissenyadores Izaskun Chinchilla (Izaskun Chinchilla Architects), Blanca Lleó i Carmen Espegel (espegel-Fisac); elevessin una petició al president del Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya reclamant una representació equilibrada d'homes i dones tant entre els seus jurats, com entre els premiats.[1]

Guardonats[modifica]

Al llarg dels més de trenta anys d'existència d'aquesta medalla, l'han rebuda els següents professionals de l'Arquitectura:[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «¿Dónde están las arquitectas?, el petitorio que exige erradicar el sesgo de género en España» (en castellà). Plataforma arquitectura, 06-12-2016. [Consulta: 7 desembre 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Medalla de Oro de la Arquitectura» (en castellà). Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España. [Consulta: 7 desembre 2016].
  3. «Medalla de Oro de la Arquitectura 2010» (en castellà). Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España, juny 2010. [Consulta: 7 desembre 2016].
  4. «Javier Carvajal, Medalla de Oro de la Arquitectura 2012» (en castellà). Universidad de Navarra, 12-11-2012. Arxivat de l'original el 2016-12-20. [Consulta: 7 desembre 2016].
  5. «Vázquez Consuegra, medalla de Oro de la Arquitectura Española» (en castellà). Agencia EFE, 24-10-2016. [Consulta: 7 desembre 2016].
  6. «Víctor López Cotelo y Guillermo Vázquez Consuegra Medalla de Oro de la arquitectura 2016» (en castellà). Colegio Superior de Colegios de Arquitectos de España, 2016. [Consulta: 7 desembre 2016].

Enllaços externs[modifica]