Micromelo undatus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMicromelo undatus Modifica el valor a Wikidata

Part inferior de l'espècie amb el cap a la part inferior de la imatge Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreCephalaspidea
FamíliaAplustridae
GènereMicromelo
EspècieMicromelo undatus Modifica el valor a Wikidata
Bruguière, 1792

Micromelo undatus és una espècie poc comuna de caragol de mar petit o caragol bombolla, un mol·lusc gastròpode opistobranquis marí de la família dels Aplustridae.[1]

Distribució[modifica]

Aquesta espècie es troba al Carib, Florida, Costa Rica, Panamà, Bermudes, Brasil,[2] Illes de Cap Verd, Illes Canàries, Illa de l'Ascensió, Oceà Atlàntic oriental, Sud-àfrica, Japó, Tailàndia, Bali i Hawaii.

Descripció[modifica]

Petxines de Micromelo undatus
Micromelo undatus d'esquerra a dreta

La closca finament calcificada està coberta de línies marrons ondulades, creuades amb altres dues línies espirals. La longitud de la closca és de 12 a 17 mil·límetres, sent la màxima registrada és de 17.[3]

El cos gran i acolorit és blau amb taques blanques. El marge del peu té una línia blava difusa.

Habitat[modifica]

Les profunditats mínima i màxima registrades són 0 i 5 metres, respectivament.[3] Viu en substrats tous i a les zones de gespa algal dels esculls rocosos.

Alimentació[modifica]

Aquest caragol s'alimenta de cucs poliquets cirratulínids. Les toxines d'aquests cucs s'incorporen als teixits del caragol i després s'utilitzen per a la pròpia defensa.

Curiositats[modifica]

El 2023 fou un dels cinc finalistes del certamen Mol·lusc de l'any, un concurs internacional format per equips científics de tot el món per tal de seleccionar una espècie d'invertebrat a qui seqüenciar el genoma.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Micromelo undatus
  1. «Micromelo undatus (Bruguière, 1792)» (en anglès). World Register of Marine Species. [Consulta: 19 juny 2023].
  2. «Conquiliologistas do Brasil» (en portuguès). ConchasBrasil.org.br. Arxivat de l'original el 2011-07-22. [Consulta: 4 octubre 2009].
  3. 3,0 3,1 Welch, J.J. «The “Island Rule” and Deep-Sea Gastropods: Re-Examining the Evidence» (en anglès). PLoS ONE, 5 (1): e8776, 2010. DOI: 10.1371/journal.pone.0008776.
  4. «El cargol bombolla 'Micromelo undatus', finalista en el certamen Mol·lusc de l'Any». UB.edu, 13-03-2023. [Consulta: 19 juny 2023].