Mosquetó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre l'arma. Vegeu-ne altres significats a «mosquetó (fermall)».
Infotaula d'armaMosquetó
Rèplica d'un mosquetó del 1861 Modifica el valor a Wikidata
Tipusclasse funcional d'armes Modifica el valor a Wikidata

El mosquetó és un fusell de canó curt, però no tan curt com el de la carrabina.[1] En la pràctica, en diverses èpoques, exèrcits i llengües hi ha hagut fusells pròpiament dits que, per algun motiu, han rebut el nom de mosquetó, i això fins ben endins del segle xx.[2] El català mosquetó equival a l'esp. mosquetón, fr. mousqueton, it. moschettone, port. mosquetâo, etc. L'equivalència amb l'anglès musketoon, en canvi, és aproximada: no s'aplica a armes de repetició.

Els mosquetons tenen el canó de llautó o ferro, i el pany de roda, sílex o percussió.[3] i es disparaven recolzats a l'espatlla com el mosquet, però la longitud més curta del canó els feia més fàcils de manejar per als que estan en condicions restringides, com la infanteria muntada i grups d'abordatge navals.

Els mosquetons de petit calibre tenien el mateix el calibre que els mosquets en servei, i en general s'utilitzaven de la mateixa manera, amb una o més bales de mosquet, mentre que els de gran calibre es carregaven amb perdigons o bales de calibre més petit i usades com escopetes en l'ús naval.

Fou la principal arma de la infanteria durant la Guerra de la Independència dels Estats Units, usada tant pels britànics com pels colons i els francesos, per la seva rapidesa de recàrrega i perquè podia incorporar baioneta.[4]

Referències[modifica]

  1. «Mosquetó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Tous Meliá, Juan. Guía histórica del Museo Militar Regional de Canarias (en castellà). Museo Militar Regional de Canarias, 2000, p. 91-92. ISBN 8478237526. 
  3. Gorenfeld, John; Gorenfeld, William «The Springfield musketoon was the gun that almost lost the...». Wild West, 11, juny 1998, pàg. 10.
  4. Evans, R. E.. La guerra de la Independencia norteamericana. Ediciones AKAL, 1991, p. 17. ISBN 8476005598. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]