Neuràlgia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaNeuràlgia
Tipusdolor neuropàtic Modifica el valor a Wikidata
Especialitatreumatologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10M79.2 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9729.2 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MedlinePlus001407 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD009437 Modifica el valor a Wikidata

La neuràlgia és el dolor en un o més nervis[1] causat per un canvi en l'estructura neurològica o en la funció dels nervis, més que no pas degut a una excitació dels receptors del dolor sans.

Les neuràlgies es divideix en dues categories: la neuràlgia central, quan la causa del dolor és en sistema nerviós central (medul·la espinal i encèfal), i la neuràlgia perifèrica quan la causa està en els sistema nerviós perifèric.

Aquest dolor inusual es creu que està relacionat amb quatre possibles mecanismes: un trastorn dels canals d'ions; les fibres nervioses esdevenen sensibles mecànicament i creen un senyal ectòpic; els senyals en les fibres tàctils es creuen amb els senyals de les fibres del dolor; i un mal funcionament a causa de danys en el sistema nerviós central.

Classificació[modifica]

Sota l'encapçalament general de neuràlgia es troben la neuràlgia del trigemin, la neuràlgia atípica del trigemin, la neuràlgia occipital, la neuràlgia glossofaríngia i la neuràlgia postherpètica (causada per l'herpes zòster). El terme neuràlgia també s'utilitza per referir-se al dolor associat amb la ciàtica i la plexopatia braquial.[2]

Referències[modifica]

  1. «Definition: neuralgia». International Association for the Study of Pain taxonomy. Arxivat de l'original el 31 de març 2014. [Consulta: 5 agost 2012].
  2. Gilron, I.; Watson, C. P. N.; Cahill, C. M.; Moulin, D. E. «Neuropathic pain: a practical guide for the clinician». Canadian Medical Association Journal, vol. 175, 3, 2006, pàg. 265–275. DOI: 10.1503/cmaj.060146. PMC: 1513412. PMID: 16880448.