Nisenans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàNisenans
Tipusgrup humà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deVall Central de Califòrnia (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

Els nisenans, també coneguts com a maidu meridionals i maidu de la vall, són un dels grups nadius de la Vall Central de Califòrnia. El nom nisenan, deriva del pronom ablatiu plural nisena·n, "d'entre nosaltres".[1] Uns pocs nisenans parlen alguns dels dialectes nisenan. Avui alguns nisenan estan registrats a la tribu reconeguda federalment Banda Shingle Springs d'indis miwok.[2]

Els nisenans, com passa amb moltes de les tribus del centre de Califòrnia, mai va ser una veritable distinció política, sinó que en realitat eren basades en un llenguatge "comú" (en realitat, un ampli espectre de dialectes similars). No hi havia una tribu nisenan, sinó que en el seu lloc hi havia una sèrie de tribetes, que eren petites tribus sobiranes independents i autosuficients. Cada 'tribeta' o tribu parlava una variant diferent del que s'anomena nisenan, el que ha portat a una certa inconsistència entre les dades lingüístiques sobre la llengua.

Territori[modifica]

Els nisenans viuen a la Vall Central de Califòrnia, entre el riu Sacramento a l'oest i les muntanyes de la Sierra a l'est. El límit sud passa pel riu Cosumnes al nord d'Elk Grove i les regions Meadowview i Pocket de Sacramento, i el límit nord en algun lloc entre la confluència nord del riu Yuba i la confluència sud del riu Feather.

Les tribus veïnes són els miwok de la Sierra i de la vall al sud, els washos a l'est, els konkow i maidus al nord, i els patwins a l'oest.

Referències[modifica]

  1. Mithun, Marianne. The Languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press, 2001, p. 455. ISBN 978-0-521-29875-9. 
  2. "Our Heritage." Arxivat 2014-01-03 a Wayback Machine. Shingle Springs Band of Miwok Indians. 2012. Retrieved 31 May 2012.

Enllaços externs[modifica]