Kawaiisus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàKawaiisu
Nuwa

Família Kawaiisu
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total8 (2000)[1]
200–300[2]
LlenguaKawaiisu, Anglès
ReligióReligió tradicional tribal,[3] Cristianisme
Grups relacionatsPaiute, chemehuevi.
Regions amb poblacions significatives
EUA (California Califòrnia)

Els Kawaiisus (també Nuwa o Nuooah) són un grup d'amerindis dels Estats Units que viu al sud de Califòrnia, a les valls de les Muntanyes Tehachapi i al llarg del Tehachapi Pass al sud de Sierra Nevada per al nord, al llarg del llac Isabella i Walker Pass. Històricament, els Kawaiisus també viatjaren cap a l'est a la recerca de queviures a les àrees al nord del desert de Mojave, al nord i nord-est d'Antelope Valley, i fins i tot tan a l'est com Panamint Valley, les muntanyes Panamint, i al límit occidental de Death Valley. Avui alguns kawaiisus estan registrats dins la tribu d'indis Tule River de la Reserva índia Tule River.[2]

Història[modifica]

Abans del contacte amb els europeus, els Kawaiisus vivien en llogarets permanents d'hivern de 60 a 100 persones. Sovint es dividien en grups més petits durant els mesos més càlids de l'any i collien plantes natives de Califòrnia a les muntanyes i deserts, i els animals com a aliment i matèries primeres.

El Kawaiisu estaven relacionats pel llenguatge i cultura amb els paiute del sud del sud-oest de Nevada i els Chemehuevi de l'est del desert de Mojave a Califòrnia. És possible que haguessin viscut inicialment al desert abans d'arribar a la regió de les Muntanyes Tehachapi potser fa 2000 anys o abans.

Els Kawaiisus s'han conegut per diversos altres noms, incloent Caliente, Paiute, i indis Tehachapi, però ells mateixos es diuen Nüwa o "poble". Els Kawaiisus mantenen relacions d'amistat amb els veïns kitanemuks i també va participar en caceres col·lectives d'antílops (conduir ramats d'antílops cap als paranys on podrien ser sacrificats més fàcilment) amb els yokuts, un altre grup que vivia a la Vall de San Joaquin.

Cap al 2011 el Projecte Kawaiisu va rebre el Premi de Conservació Històrica del Governador pels seus esforços en documentar la llengua i la cultura kawaiisu, inclòs el "Handbook of the Kawaiisu, language teaching and the Kawaiisu Language and Cultural Center [and] the Kawaiisu exhibit at the Tehachapi Museum."[4][5] Un diari local destacava en 2010, "Hi ha també diversos centenars de descendents Kawaiisus, tot i que hi ha la idea errònia generalitzada que tots són tots s'han extingit."[6]

Llengua[modifica]

El Kawaiisu o Tehachapi és membre de la branca meridional de les llengües numic que formen part de la família lingüística uto-asteca.[2] La llar dels Kawaiisu està envoltada pels parlants de llengúes uto-asteques que no pertanyen al grup numic: els Kitanemuk del sud parlen llengües takic, els tübatulabal del nord parlen tubatulabal, els yokuts a l'oest no són uto-asteques. Els chemehuevi de l'est són considerats els més propers als kawaiisu perquè han adoptat una parla numic meridional.

Població[modifica]

Les estimacions de les poblacions de la majoria dels grups nadius a Califòrnia anterior al contacte amb els europeus han variat substancialment.[7] Alfred L. Kroeber proposà la població combinada de Kawaiisu, Koso, i Chemehuevi en 1.500 individus el 1770. Ell mateix estimà la població supervivent dels Kawaiisu, Koso, i Chemehuevi el 1910 en 500 individus.[8]

Referències[modifica]

  1. Taula del cens dels EUA, 2000
  2. 2,0 2,1 2,2 California Indians and Their Reservations: Kawaiisu Arxivat 2015-07-06 a Wayback Machine. San Diego State University Library and Information Access. Retrieved 30 June 2013.
  3. "Northern Paiute - Religion and Expressive Culture". Countries and Their Cultures. (consultat 8 Des 2009)
  4. «Kawaiisu Project receives Governor’s Historic Preservation Award». TehachapiNews.com, 29-11-2011 [Consulta: 26 agost 2012]. Arxivat 2013-10-04 a Wayback Machine.
  5. «The original Tehachapi language: new grant funds new grant funds two-year Nüwa (Kawaiisu) project». TehachapiNews.com, 06-04-2010 [Consulta: 26 agost 2012]. Arxivat 2013-10-04 a Wayback Machine.
  6. «Jon Hammond: Handbook of the Kawaiisu: ground-breaking book ...». TehachapiNews.com. Arxivat de l'original el 2013-10-05. [Consulta: 4 octubre 2013].
  7. (Vegeu Població ameríndia de Califòrnia.)
  8. Kroeber, Alfred L. Handbook of the Indians of California. No. 78. Washington, D.C.: Bureau of American Ethnology Bulletin, 1925, p. 883. 

Bibliografia[modifica]

  • Garfinkel, Alan P. (2007). "Archaeology and Rock Art of the Eastern Sierra and Great Basin Frontier". Maturango Museum Publication Number 22. Maturango Museum, Ridgecrest, California.
  • Garfinkel, Alan P., Donald R. Austin, David Earle, and Harold Williams (2009). Myth, Ritual and Rock Art: Coso Decorated Animal-Humans and the Animal Master Arxivat 2010-01-23 a Wayback Machine.. Rock Art Research 26(2):179-197. [The Journal of the Australian Rock Art Research Association (AURA) and of the International Federation of Rock Art Organizations (IFRAO)].
  • Garfinkel, Alan P. and John F. Romani (2008). Dating Aboriginal Occupation at Tihesti-va’a-di: Changing Land Use Patterns at a Kawaiisu Village, Tehachapi, California. "Kern County Archaeological Society Journal" 10:45-63.
  • Garfinkel, Alan P. and Harold Williams (2011). The Handbook of the Kawaiisu: A Sourcebook and Guide to Primary Resources on the Native Peoples of the far southern Sierra Nevada, Tehachapi Mountains, and southwestern Great Basin. Wa-hi San'avi Publications.
  • Gifford, Edward Winslow,. Tübatulabal and Kawaiisu kinship terms. Berkeley, CA: University of California Press, 1917. 

Enllaços externs[modifica]