Oborona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOborona
Dades
Tipusorganització juvenil Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaliberalisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació12 març 2005
Governança corporativa
Seu

Moviment juvenil rus "Oborona" (rus: Российское молодёжное движение «Оборона»; Rossiyskoye molodozhnoye dvizheniye «Oborona» (en rus per "Defensa") és un moviment cívic juvenil no partidista a Rússia. El seu nom significa "Defensa [de]" en rus i altres. El moviment es va establir l'any 2005 i no té cap estructura líder ni centralitzada. En lloc d'això, es basa en el principi de la xarxa i en la majoria de relacions horitzontals.

El moviment s'oposa al que anomenen un vector autoritari de la política russa. Afirmen que el president Vladimir Putin destrueix les institucions democràtiques i pretén establir un estat policial autoritari a Rússia. El moviment aposta per la resistència noviolenta a les autoritats.

La branca d'Oborona de Moscou compta amb diversos centenars d'activistes. El moviment també té sucursals a 25 ciutats russes.

El moviment s'ha inspirat àmpliament en la Revolució Taronja a Ucraïna el 2004 i especialment en les organitzacions juvenils ucraïneses Pora! i Znayu! així com a Belarús Zubr.

Un dels líders d'aquesta organització, Oleg Kozlovsky, ha estat arrestat i, segons diversos webs de l'oposició, enviat il·legalment com a recluta privat a l'exèrcit rus.[1][2] També s'han detingut vuit membres més del moviment que van intentar organitzar manifestacions de suport a Kozlovsky, una d'elles filla de l'escriptor i presentador de ràdio Victor Shenderovich. Un dels detinguts va rebre una forta pallissa i va ser traslladat a un hospital.[3][4]

El lideratge d'Oborona va creure que Kozlovsky havia estat arrestat per publicar al LiveJournal fotos d'oficials de les forces especials governamentals que recentment van matar l'activista de l'Altra Rússia Yuriy Chervochkin.[5][6] No obstant això, el mateix Oleg Kozlovsky va dir que va ser reclutat per aïllar-lo dels seus col·legues d'Oborona durant un període d'eleccions presidencials. De fet, va ser alliberat de l'Exèrcit el 4 de març de 2008, dos dies després de les eleccions. Els oficials militars van confirmar que el seu reclutament havia estat il·legal.

Simbolisme[modifica]

Durant el segle XX, la imatge d'un puny alçat, símbol i gest de resistència i unitat va ser utilitzada per molts moviments, sobretot d'esquerres, com ara: anarquistes, antifeixistes, activistes pels drets humans, estudiants d'esquerres, demòcrates, moviments sindicals, lluitadors pels drets dels indis, Black Panthers, verds. Totes aquestes persones estaven unides pels valors de la llibertat i la justícia (segons el seu entendre), el rebuig de la realitat política i la disposició a defensar els seus drets en la pràctica.

Estructura[modifica]

Oborona té una estructura en xarxa en la qual cada organització regional conserva una autonomia significativa, i els enllaços horitzontals prevalen sobre els verticals. Les organitzacions regionals més grans estan gestionades pels consells coordinadors, les altres pels coordinadors.

Referències[modifica]

Bibliografia addicional[modifica]

Enllaços externs[modifica]