Otelo Saraiva de Carvalho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:55, 15 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaOtelo Saraiva de Carvalho
Nom originalOtelo Nuno Romão Saraiva de Carvalho
Biografia
Naixement31 d'agost de 1936 (1936-08-31)
Maputo (Moçambic)
Mort25 juliol 2021 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Lisboa (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsOtelo
NacionalitatPortugal Portugal
Es coneix perLíder de la Revolució dels Clavells
Activitat
OcupacióMilitar
PartitForça de Unidade Popular Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Servei militar1955-1984
Branca militar Exèrcit Portuguès
Rang militarBrigadier
ConflicteGuerra colonial portuguesa Revolució dels Clavells
Participà en
process 396/91 of the 1st Section of the 3rd Judgment of the Criminal Court of Lisbon (en) Tradueix
FUP/FP-25 case (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Gran Creu de l'Ordem da Liberdade

IMDB: nm0207828 TMDB.org: 1199851 Modifica el valor a Wikidata

Otelo Nuno Romão Saraiva de Carvalho (Lourenço Marques, avui Maputo, Moçambic, 31 d'agost de 1936) és un exmilitar portuguès que fou l'estrateg principal de la Revolució dels clavells.

Tinent coronel d'infanteria i veterà de la Guerra d'Angola, va formar part de la Junta de Salvació Nacional que va governar el país després de la Revolució d'Abril. Pels seus mèrits com a cap de l'ocupació militar de Lisboa, va ser designat cap del comando d'Operacions Continentals (COPCON), força armada especial de l'exèrcit portuguès destinada a reprimir els conats contrarevolucionaris. De fet, ell mateix havia escollit personalment Grândola, vila morena, cançó prohibida pel règim d'Oliveira Salazar i Caetano, com a contrasenya de l'inici definitiu de la insurrecció conjunta d'abril. El COPCON va ser l'encarregat de frustrar la temptativa de cop d'estat d'António de Spínola, militar reformista de dreta contrari a les derivacions marxistitzants i anticapitalistes a què semblava abocat el procés revolucionari lusità en aquells moments. Les masses entusiastes de la seva figura i procedir en aquells esdeveniments ascendeixen Saraiva, oficiosament, a brigadier general, nomenament que no serà acceptat pels reformistes de Ramalho Eanes després de la fi de l'"Estiu Calent" de 1975.

Davant el desconcert dels governants provisionals de Portugal pel setge popular al Parlament, Saraiva va declarar públicament les seves intencions programàtiques: era partidari d'un model de democràcia directa i participativa, que el poder es trobés en les mans d'assemblees populars, sota l'avantguarda d'obrers i camperols. El referit model va ser qualificat per alguns d'anarcopopulista. El 26 de juliol de 1975, Saraiva de Carvalho serà homenatjat per Fidel Castro en persona. El president cubà considerava el carismàtic líder militar "un heroi de la revolució portuguesa contra el feixisme, l'imperialisme i la reacció", i així l'hi va fer constar en la seva presència. Així mateix, l'auditori cubà, enfervorit, va corejar: "Cuba, Portugal, units venceran", perquè estaven convençuts que en el petit país ibèric triomfaria una revolució socialista. Així mateix, Saraiva de Carvalho, anteriorment acusat de ser titella dels socialistes o dels comunistes segons l'ocasió, va dirigir algunes operacions particularment polèmiques durant el referit "Estiu Calent" de 1975, període d'extraordinària efervescència en què reaparegueren les disputes internes en el si de l'esquerra (socialistes de Mário Soares, comunistes d'Álvaro Cunhal, i maoistes). Una d'aquestes va ser el setge popular al Parlament, per vaguistes del sector de la construcció amb suport pel Partit Comunista, en què es van tallar els proveïments de queviures als diputats constituents reclosos. Saraiva assoliria aglutinar les disperses forces d'extrema esquerra de la nació, algunes de les quals havien exercitat la lluita armada contra Salazar i l'adhesió de Portugal a l'OTAN.

Referències