Pabstita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPabstita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaBaSnSi₃O9
EpònimAdolf Pabst Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPacific Cement and Aggregate Company (Thurber; Pacific Limestone Products Co.; Pacific Limestone Products Quarry; Kalkar Quarry), Santa Cruz, Comtat de Santa Cruz, Califòrnia, Estats Units
Classificació
Categoriasilicats > ciclosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.CA.05
Nickel-Strunz 9a ed.9.CA.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/E.01 Modifica el valor a Wikidata
Dana59.1.1.3
Heys14.12.4
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 6,7 Å; c = 9,82 Å;
Colorincolor, blanc
Duresa6
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,685 nε = 1,674
Birefringènciaδ = 0,011
la imatge mostra el rang de colors de la interferència de birefringència (a 30µm) i no té en compte la coloració de mineral
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1964-022
Any d'aprovació1964
SímbolPab Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La pabstita és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de la benitoïta. Va ser anomenada en honor del mineralogista Adolf Pabst (1899-1990), qui va ser president de la Societat Mineralògica d'Amèrica, l'IMA i la Societat Cristal·logràfica d'Amèrica.

Característiques[modifica]

La pabstita és un ciclosilicat de fórmula química BaSnSi₃O9. Cristal·litza en el sistema hexagonal, poques vegades en cristalls que mostren un contorn trigonal, en canvi és més habitual que es trobi en forma de grans anèdrics o agregats, de fins a 1 cm.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 6. És l'anàleg mineral amb estany de la benitoïta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la pabstita pertany a «09.CA - Ciclosilicats, amb enllaços senzills de 3 [Si₃O9]6- (dreier-Einfachringe), sense anions complexos aïllats» juntament amb els següents minerals: bazirita, benitoïta, wadeïta, calciocatapleiïta, catapleiïta, pseudowol·lastonita, margarosanita, walstromita i bobtrail·lita.

Formació i jaciments[modifica]

La pabstita va ser descoberta a la pedrera Kalkar, al comtat de Santa Cruz (Califòrnia, Estats Units) com a farciments de fractura i grans disseminats en roques calcàries silícies recristal·litzades que mostra evidències de metamorfisme de contacte.[2] També ha estat descrita a Tres Pozos (Baixa Califòrnia, Mèxic), al Kirguizstan i al Tadjikistan.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pabstita
  1. «Pabstite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 desembre 2019].
  2. 2,0 2,1 «Pabstite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 8 de maig 2019. [Consulta: 3 gener 2020].